Slump

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wiktionary small.svg
Svenskspråkiga Wiktionary har ett uppslag om slump.
Den här artikeln handlar om det matematiska begreppet. För romanen, se Slump (bok).

Slump är en icke-kausal händelse. Slumpfunktioner kan beskrivas med hjälp av stokastiska variabler.

Slump används för att beskriva en oförutsägbarhet som vanligen beror på en eller flera okända orsaker. Man skiljer mellan deterministisk slump och indeterministisk slump. Den deterministiska slumpen beror på våra hjärnors oförmåga att sortera vissa inkommande händelser eller våra instruments oförmåga att mäta tillräckligt noggrant.

Den indeterministiska slumpen är ett erkännande att slumpen är en faktor inbyggd i naturlagarna. I Heisenbergs osäkerhetsprincip finns en stokastisk tolkning. Einstein opponerade sig och uttryckte sig deterministiskt. Gud kastar inte tärning!. Osäkerheten i mikrokosmos tolkas av Heisenberg och de flesta fysiker som naturlag.

Vid sidan av detta definierade psykoanalytikern C.G.Jung synkroniserad slump. Den synkroniserade slumpen är händelser i själva livet som är svårförklarliga. Exempelvis när vi möter grannen helt oväntat på en gata i en stad i fjärran land.

Inom meteorologin har forskarna problem med långtidsprognoser. Hur långa prognoser är det möjligt att göra? På sjuttiotalet startades forskning om kaos som gav meteorologerna nytt hopp. Vad är kaos? I kaosbegreppet är vi möjligen tillbaka i hjärnans oförmåga att sortera alla inkommande fakta.

Se även[redigera | redigera wikitext]