Smålands karoliner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Smålands karoliner är en förening som visar hur armén såg ut på Karl XII:s tid. Föreningen medverkade i tv-programmet Svenska slag men också parader, jubileer, försvarsutställningar, festivaler, tattoon, hembygdsfester .

Smålands Karoliner visar hur svenska soldater var utrustade och exercerade på 1600 och 1700-talet på Kungliga Jönköpings och Kalmar Regementen. Deras uniformer är blågula med trekantiga hattar och beväpnade med flintlåsgevär, värjor och långa pikar. I truppen ingår också hästanspända fältkanoner och en pukvagn av 1700-talsmodell. Exercisen som laddningen av gevär och kanoner leds med kommandon från det 300-åriga exercisreglementet.

Under uppvisningarna finns också Karolinernas musiker, i gula uniformer och de spelar gamla militära signaler och historiska fältmarscher från den aktuella tiden.

Flera av Smålands Karoliners medlemmar har medverkat i skolornas historieundervisning och som föredragshållare i historiska ämnen.

Den historisk exercis- och uppvisningstruppen stöds av Göta ingenjörregemente, Ing 2 och har som motto: "Gör ett stycke svensk kulturhistoria levande".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]