Smörgåstårta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Smörgåstårta är en svensk typ av smörgåsanrättning av en sådan form och med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseende och konsistens, men har en matigare karaktär än en gräddtårta och liknande ingredienser som i en landgång. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där vitt matbröd varvas med lager av delikatessbetonade pålägg och till konsistensen krämiga utfyllnader.[1] Vanliga ingredienser är grädde, majonnäs, gräddfil, räkor, gravad eller rökt lax, ägg, gurkskivor och tomater. Även kräftor, kräftstjärtar och kallskuret kött förekommer, exempelvis skinka. På glesbygden i det svenska inlandet förekommer även varianter med bland annat köttbullar som garnering, då tillgången på skaldjur, som till exempel räkor, förr var dålig.

Smörgåstårtan serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta. Smörgåstårtan är vanligt förekommande i festliga sammanhang vid lunch- och middagstid.

Smörgåstårtan fick sitt genombrott i Sverige efter att konditor Gunnar Sjödahl lanserat sin nya tårta år 1965 och han har fått äran som smörgåstårtans skapare.[2][3][4] Idén till smörgåstårtan fick Gunnar när han jobbade på Hallmans konditori i Härnösand. Efter flytt till Östersund och Wedemarks konditori startade tillverkningen av smörgåstårtan. Emellertid lär liknande anrättningar ha nämnts i matsammanhang från 1940-talet och framåt.

Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmation, student- och födelsedagsfester och avtackning av kolleger. Till smörgåstårtan dricks ofta cider, vitt vin eller öl och snaps.

Smörgåstårtans dag[redigera | redigera wikitext]

Smörgåstårtans dag firas sedan 2012 årligen den 13 november, eftersom det är uppfinnarens födelsedag.[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ smörgårdstårta i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 2014-11-11.
  2. ^ [a b] Smörgåstårtans dag, Mittnytt 2013-11-13
  3. ^ ÖP: Konditorn Gunnar Sjödahl i Östersund uppfann smörgåstårtan – nu fyller den 50 år
  4. ^ Gunnar Sjödahl - s-cake.se