Smörrebröd

Från Wikipedia
Ett urval smörrebröd. 2 med sky.
Dansk påläggssky.

Smörrebröd (danska: smørrebrød) är en traditionell dansk smörgås som vanligtvis består av en skiva grovt och kompakt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga. Definitionen av ett smörrebröd är att det är mycket pålägg.[1] En annan skillnad i förhållande till smörgåsar är att smörrebröd inte äts med händerna utan man äter dem med kniv och gaffel,[2] och vissa typer av smörrebröd kan även utgöra huvudrätten i en måltid. Det är en del av det danska köket.

Vissa smörrebröd är så populära i Danmark att de fått egna namn, till exempel Sol over Gudhjem (rågbröd, rökt sill, gräslök eller lök samt en rå äggula), Dyrlægens natmad (rågbröd, leverpastej, saltrulle,[3] lökringar, smörgåskrasse och sky med stärkelse[4]) samt Stjerneskud (franskbröd, sallad, tomatskivor, en stekt panerad rödspättefilé och en kokt rödspättefilé, eventuellt pocherat ägg, samt räkor och kaviar).

Ordet smörrebröd finns belagt i svenska språket sedan mitten av 1950-talet.[1] Det gamla snarlika svenska ordet smörbröd syftade antingen på smörgås eller bröd bakat med (mycket) smör.[5]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: smörrebröd
  2. ^ "smörrebröd". NE.se. Läst 10 januari 2015.
  3. ^ danskt saltkød (skivat saltat kött)
  4. ^ Påläggssky med förtjockningsmedel (gelatin)
  5. ^ Svenska Akademiens ordbok: smörbröd