Smalkantskinnbaggar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Smalkantskinnbaggar
Box elder bug.jpg
En smalkantskinnbagge av arten Boissea trivittata
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalvvingar
Hemiptera
FamiljSmalkantskinnbaggar
Rhopalidae
Vetenskapligt namn
§ Rhopalidae
AuktorAmyot & Serville, 1843
Hitta fler artiklar om djur med

Smalkantskinnbaggar (Rhopalidae) är en familj i insektsordningen halvvingar. Familjen är relativt liten och innehåller enligt olika uppdelningar från cirka 150 till något över 200 kända arter, i omkring 18 olika släkten. I Sverige finns 11 arter.

Smalkantskinnbaggar påminner i utseendet något om bredkantskinnbaggar, men saknar dessas breda sidokant runt kroppen. Vissa arter har dock ett mer avvikande utseende, som Chorosoma schillngii, vilken har en mycket smal kropp som närmast påminner om en styltskinnbagges, även om den saknar styltskinnbaggarnas utmärkande långa ben och antenner. Denna kroppsform ger den ett utmärkt kamouflage bland torra grässtrån.

Många smalkantskinnbaggar har rödaktiga eller brunaktiga färger. Gråaktiga nyanser är också vanligt och vissa arter, som Leptocoris rufomarginatus[1] från Australien, har blåaktiga inslag på vingarna. Födan består av växtsaft, främst från olika örter, men några arter lever också på vedartade växter, som buskar och träd. Som andra halvvingar har smalkantskinnbaggar ofullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Frej, Ossiannilsson. Skinnbaggar, bladlöss och andra småinsekter: Naturguide i färg om dessa insekters utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1985. ISBN 91-86448-09-9.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]