Vit sminkrot

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sminkrot)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vit sminkrot
Buglossoides arvensis 300406a.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxtriket
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
Ordningf.n. ej indelad
FamiljSträvbladiga växter
Boraginaceae
SläkteStenfrösläktet
Lithospermum
ArtSminkrot
L. arvense ssp. arvense
Underartssp. arvense
Vetenskapligt namn
§ Lithospermum arvense ssp. arvense
Hitta fler artiklar om växter med

Vit sminkrot (Lithospermum arvense ssp. arvense) är en underart i familjen strävbladiga växter. Tillsammans med blå sminkrot (Lithospermum arvense ssp. coerulescens) utgör den de två underarter av arten sminkrot som återfinns i Sverige. Underarterna är väl åtskilda i morfologi och ekologi.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Vit sminkrot är en ettårig, vitblommig ört som kan bli upp till 75 cm hög även om den sällan når de storlekarna. Den är ofta rikt förgrenad med små, vita  (ibland ljusblåa), trattformade blommor som allt eftersom de utvecklas med start i juni. Även om de besöks av ett fåtal insekter, t.ex. humlor är den i allmänhet självbefruktande. Frukten består av fyra delfrukter och gror på våren. Vit sminkrot är rödlistad i Sverige (NT-Nära hotad).

Vit sminkrot är skiljs från blå sminkrot genom sina vita blommor och kraftigare växtsätt. En nära släkting, stenfrö (Lithospermum officinale), skiljs enklast åt genom stenfröets vita och blanka frukter till skillnad från sminkrotens gråbruna och skrynkliga frukter. Stenfrö har även tydliga sidonerver på sina blad.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Vit sminkrot är ett mycket gammalt åkerogräs som under lång tid har utvecklats att fungera bra som åkerogräs i sädesåkrar och kom antagligen till Sverige under järnåldern från Sydeuropa[1]. Även om vit sminkrot har utvecklats mot en nisch som ogräs så kan den även växa längs vägkanten och liknande störd kulturmark. Den trivs bäst på kalkrika, lätta, lerjordar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Vit sminkrot finns spridd i stora delar av världen och har hittats i Europa, i Väst- och Centralasien, Nordafrika, Nord- och Sydamerika, Australien och Nya Zeeland men den är under minskning i många delar av världen. I Sverige var den förr ett relativt vanligt åkerogräs men har idag försvunnit från många områden då den är konkurrenskänslig och har svårt att konkurrera mot moderna utsäden. Vidare är den känslig mot herbicider och dess frön sorteras lätt ut med modern tröskning[1]. Idag återfinns den främst i Skåne samt sydöstra delarna av Sydsverige.

Kulturhistoria[redigera | redigera wikitext]

Vit sminkrot har fått sitt namn från dess användning som smink i äldre tider då roten ger en kraftig röd färg. Ingen åtskillnad verkar ha gjorts mellan vit sminkrot och blå sminkrot[2]. Uppgifter finns även om att roten används till färgning[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Svensson, R; Wigren-Svensson M, Ingelöf T. (1993). Hotade åkerogräs 
  2. ^ Nyman, CF (1867). Utkast till svenska växters naturhistoria 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]