Smithsonian Institution

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Smithsonian Institution
Smithsonian Castle.jpg
Smithsonians högkvarter, ofta kallat "The Castle".
Information
Typ av museumNationellt museum
PlatsWashington, DC, USA USA
Etablerat1846
Besökare per år30 000 000 (2012)[1]
MuseichefLonnie Bunch[2]
Webbplats
https://www.si.edu/
Ingången till Smithsonian Castle.
Flygplan i National Air and Space Museum.

Smithsonian Institution är USA:s nationalmuseum som består av ett antal museer och gallerier samt National Zoo. Två museer ligger i New York, ett av två flyg- och rymdmuseum vid Dulles Washington flygplats och de övriga i centrala Washington DC. Många grupperade runt the National Mall. De samlade utställningarna har mer än 142 miljoner objekt.

Historia

Smithsonian Institution grundades med hjälp av pengar testamenterade av den brittiske vetenskapsmannen James Smithson (1765-1829), som i sitt testamente sade att om hans syskonbarn, Henry James Hungerford, dog utan arvingar, skulle Smithsons tillgångar gå till USA:s regering för grundandet av en "institution för ökandet och spridandet av kunskap". Släktingen dog barnlös 1835 och president Andrew Jackson informerade då kongressen om testamentet, 104 960 sovereigns, eller US$ 500 000. Man grundade en stiftelse år 1836. Åtta år senare beslutade kongressen att grunda Smithsonian Institution och beslutet skrevs in i lag den 10 augusti 1846 av James Polk.

Institutets huvudbyggnad vid the National Mall ritades av arkitekten James Renwick, Jr. och stod färdig 1855 och kallas informellt för "The Castle".

Tidiga donationer till museet var Charles Lang Freers privata samling till Freer Gallery of Art och kapitalet för dess byggnad.

USA:s Stillahavsexpedition av den amerikansk flottan reste runt jorden mellan 1838 och 1842. Under resan samlade man på sig tusentals djur, ett stort herbarium och annat som donerades till Smithsonian.

Institutioner i Washington DC

Institutioner i New York City

Se även

Externa länkar

  1. ^ 2012 Annual Report (på engelska), Smithsonian Institution, s. 24, läs online, (Källa från Wikidata)
  2. ^ Charity Navigator-ID, Charity Navigator-ID: 4474, läst: 24 mars 2020, (Källa från Wikidata)