Smutsiga fingrar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Smutsiga fingrar
GenreThriller, skräck
RegissörArne Mattsson
ProducentInge Ivarson
ManusOlov Svedelid
SkådespelarePeder Kinberg, Isabella Kaliff, Ulf Brunnberg, Heinz Hopf
OriginalmusikGeorg Riedel, Robert Wilhelm
ProduktionsbolagInge Ivarson Filmproductions, Stockholm Film AB
Premiär1973
Speltid98 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Smutsiga fingrar är en svensk film från 1973 i regi av Arne Mattsson. Filmen har visats i TV4 några gånger på 2000-talet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter det att modefotografen Stefans syster Lotta begått självmord under narkotikapåverkan tar han och hans kompis Jonas upp jakten på de ansvariga. Till hjälp har de ett band som Lotta spelat in där hon nämner ett namn. Den ansvariga ligan skyr dock inga medel för att komma över bandet, och Stefan, Jonas och Stefans flickvän Tina svävar nu i livsfara ett flertal gånger, samtidigt som flera andra personer får sätta livet till. Narkotikasyndikatet visar sig snart ha trådar högt upp i samhället.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades den 1 november 1973 på biograf Melody i Stockholm. Den spelades in i Stockholm, Djursholm och på Lidingö av Hans Dittmer. Filmen hade enligt Arne Mattsson delvis autentiska polisrapporter som förlaga.

Filmen fick genomgående starkt negativ kritik av filmrecensenter i pressen. "Våldspornografisk bullfest" (Lasse Bergström, Expressen), "klantigt och deprimerande idiotiskt" (Maria Ortman, Sydsvenskan), "Det är två inbilska töntar som hamnar i en vanvettig röra av slemmiga figurer, gorillor, mord, tortyr och överfall." (Mauritz Edström, Dagens Nyheter), "I Mattsons händer reduceras allt stoff till thrillergenrens banalaste grepp. Mest pinsamt är det dåliga skådespeleriet." (Sune Örnberg, Göteborgs handelstidning) var några av omdömena.[1]

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Källor[redigera | redigera wikitext]