Snögubben (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snögubben
(The Snowman)
Genretecknad film
RegissörDianne Jackson
ProducentJohn Coates
ManusRaymond Biggs (bok)
OriginalmusikHoward Blake
ProduktionsbolagChannel 4, Universal Pictures
Premiär1982
Speltid26 minuter
LandStorbritannien
SpråkEngelska
UppföljareSnögubben och snöhunden (2012)
IMDb SFDb

Snögubben, originaltitel The Snowman, är en 26 minuter lång brittisk tecknad film från 1982, regisserad av Dianne Jackson. Filmen bygger på en barnbok från 1978 av Raymond Briggs. Filmen hade premiär på julafton 1982 på den brittiska kanalen Channel 4 och blev en omedelbar succé. Den vann en BAFTA för barnprogram inom drama eller nöje och blev nominerad till en Oscar för bästa animerade kortfilm 1983. Sedan sin premiär har filmen visats varje år i brittisk tv och har blivit något av en jultradition. Den är även mycket populär i Japan, Korea och Europa, däribland Sverige. Filmmusiken komponerades av Howard Blake och framförs av Blakes egen orkester The Sinfonia of London. Blake skrev även text till filmens huvudtema Walking in the Air, även om man i den svenska versionen inte får höra den med sång.

Både boken och filmen saknar talade ord och berättas istället genom bilder, händelser och musik. Detta har underlättat för att göra filmen populär på andra språk än engelska. Filmen har dialog i en kort introduktionsscen vilken är berättad av huvudpersonen som vuxen. Det finns två olika versioner av introduktionen. Originalversionen är näst intill dokumentär i sitt formspråk och ger intrycket att den vuxne huvudpersonen har återbesökt platsen för sitt äventyr med ett tv-team. Den andra och mer vanliga introduktionen är mer traditionell och David Bowie agerar sagoberättare och visar upp halsduken och filmen blir berättelsen om hur han fick den. I denna version hänger Bowies berättarröst kvar en kort bit i den animerade berättelsen, men annars är filmen likadan.

År 2012, 30 år efter originalfilmen, kom den fristående uppföljaren Snögubben och Snöhunden i regi av Hilary Audus.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En vinterdag gör en liten pojke en snögubbe utanför sitt hus. Dagen förefaller vara julafton eller nyårsafton, men detta framgår inte klart. Vid tolvslaget vaknar snögubben till pojkens stora förvåning till liv. Den första delen av filmen handlar om hur de utforskar pojkens hus, där snögubben försöker förstå sig på husets maskiner och annat krimskrams, oftast på ett lekfullt sätt. Genom fönstret får snögubben sedan syn på något som gömmer sig under ett skynke i trädgården. Pojken tar med snögubben ut och visar motorcykeln som göms därunder, varefter snögubben tar med pojken på en motorcykeltur genom vinterlandskapet. När de återvänder har motorcykelns motor värmt upp snögubbens ben och han får därför återhämta sig i familjens frysbox. I denna hittar han en förpackning med en bild av ett polarlandskap vilket ger honom en längtande blick och ser ut att vilja ge sig av.

Pojken följer efter och plötsligt flyger han i snögubbens armar över landskapet. Man får sedan följa paret på sin flygtur, som tar de båda ut över flera landskap och till slut ut över havet, som snart börjar bli allt mer isfyllt, allt till huvudtemat Walking in the Air. De landar slutligen och snögubben leder pojken genom ett snöigt skogslandskap till dess att de når en glänta där de ser flera andra snögubbar och snögummor som även de tagit sig dit. Mitt bland snögubbarna står jultomten. Pojken får vara med under snögubbarnas fest, där alla de olika versionerna dansar glatt. Jultomten tar med pojken och visar honom sina renar och ger sedan honom en present i form av en halsduk med snögubbar på. Till slut bär snögubben iväg pojken och de börjar sin återresa.

När de kommer tillbaka till pojkens hus ställer snögubben sig på sin ursprungliga plats och pojken går in och lägger sig. Han somnar snabbt och när han vaknar igen rusar han genast upp för att bege sig ut i trädgården. Där möts han av en gassande sol och han upptäcker att snögubben har smält. Medan han hukar över resterna finner han halsduken han fått av jultomten i fickan på sin morgonrock.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]