Snöröjning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snöröjning i Québec.

Snöröjning sker ofta på vägar, då vägen har ett så tjockt lager snö att det försämrar vägbanan. Snöröjning kan också innebära att man skottar utanför ingången till ett hus för att kunna komma in eller för att minska vikten på taket eller förhindra bildning av istappar. Vanliga verktygen för snöröjning är snöskyffel, snöskovel, snöraka, snösläde, snöslunga och snöplog.

Snöslunga, omkring 1955.

Maskinell snöröjning[redigera | redigera wikitext]

Snöröjning på gator och vägar utförs vanligen med lastbil, hjullastare, traktor och ibland även med bil eller fyrhjuling (typ Polaris). (Vanligare i USA) försedda med antingen snöplog eller snöslunga. Snöröjning på gång- och cykelvägar utförs oftast med mindre hjullastare och traktorer eller redskapsbärare.

För vintersäsongen 2012-2013 har Trafikverket och Storstockholms Lokaltrafik till bangårdarna runt Stockholm anlitat den gigantiska maskinen Snow Removal 700 (SR 700), som utvecklats i samarbete med teknikföretaget Railcare i Skelleftehamn. Det är ett 60 meter långt ekipage med roterande borstar, snöslunga och snösmältare.[1][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nya snösmältaren ska rädda tågtrafiken, Ny Teknik, 30 november 2012.
  2. ^ Världens största snösmältare byggs i Skelleftehamn, Ny Teknik, 5 oktober 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]