Snabbkaffe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snabbkaffe.

Snabbkaffe är ett pulver som blir kaffe när det löses i vatten. Det framställs genom att man brygger kaffe och sedan frystorkar eller spraytorkar det. Pulvret är även känt som neskaffe eller pulverkaffe.

Snabbkaffe kallas ibland även agglomerat kaffe, vilket syftar på tillverkningsprocessen för lösligt kaffe, där agglomerat kaffe är där fina partiklar av spraytorkat kaffe bearbetas till större runda partiklar med en omtorkningsprocess som ger en mer löslig form av snabbkaffe.

Snabbkaffe kan förvaras i rumstemperatur, och är mer hållbart än obryggt kaffe.

Det uppfanns 1901 av Satori Kato, en japansk forskare i Chicago [1], och började spridas efter andra världskriget. Det var dock först 1938 gemene man fick tillgång till denna nymodighet sedan livsmedelsföretaget Nestlé lanserat pulverkaffet. Därav det globalt fungerande ordet neskaffe för pulverkaffe. Det första snabbkaffet kom till Sverige 1942.[2]. Ökade snabbt i popularitet genom sin enkelhet i Sverige när befolkningen under 50-60-talet fick en bättre ekonomi och började ägna sig åt friluftsliv i tält och sportstugor i större utsträckning än tidigare.

År 2008 var den svenska nettoimporten av snabbkaffe 2553 ton, vilket volymmässigt drickfärdigt kaffe motsvarar ca 12% av det kaffe som importerades. [3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Historia, Allt om Vetenskap.
  2. ^ Historia, Svensk kaffeinformation.
  3. ^ Kaffeimport, Svensk kaffeinformation.