Snusmumriken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Snusmumriken
Mumintrollen-rollfigur
Snufkin at Moomin shop in Helsinki-Vantaa Airport (cropped).jpg
Historia
Första framträdandeKometen kommer (1946)
Skapad avTove Jansson
Bostad
HemvärldMumindalen
Övrigt
RasMumrik
KönMan
SläktingarMymlan d.ä. (mor)
Joxaren (far)
Mymlan d.y. (halvsyster)
Lilla My (halvsyster)

Snusmumrik[en] eller Mumrik[en] är en litterär figur skapad av Tove Jansson som förekommer i berättelserna om Mumintrollen. Snusmumriken hade sitt första framträdande 1946 i den andra Muminboken Kometen kommer.

Personlighet[redigera | redigera wikitext]

Snusmumriken är en vänskaplig ensling och äventyrare som vandrar söderut när vintern kommer (i början av Trollkarlens hatt har han dock övervintrat i ide i Muminhuset tillsammans med Mumintrollen). Han bor i ett tält lite varstans, dock ses han ofta sittande på bron i Mumindalen spelande på sin munharmonika. Han bär halvslitna, gröna kläder med en slokhatt som huvudbonad och karakteriseras av sitt mångfaldiga historieberättande. Han röker pipa och avskyr skyltar med förbud.

Snusmumriken är Mumintrollets bästa vän och lite av en idol för honom på grund av sin klokhet och erfarenheter av det mesta. Trots deras vänskap, trivs dock Snusmumriken med att få vara ensam ibland, något som Mumintrollet kan ha svårt att acceptera.

Snusmumriken påstår att han skulle vara trött på äventyr och bara vill leva ett lugnt liv, men de som har läst berättelserna om Mumintrollen och analyserat Snusmumriken märker att detta inte alls stämmer. Snusmumriken kan inte alls leva ett lugnt liv, utan befinner sig nästan hela tiden på resande fot, just för att upptäcka världen och finna äventyren. Vad som händer på hans långa resor brukar sällan framgå. Det enda man vet är att han i stort sett har rest jorden runt.

Till skillnad från flera andra figurer i muminberättelserna bryr sig inte Snusmumriken om materiella saker, han menar att det bara blir krångligt när man ska äga och bära runt på saker.[1] Hans nomadiska livsstil, djupa kunskap om det mesta och mystiska utstrålning gör att man kan se honom som en tolkning av guden Väinämöinen från den finska mytologin.[källa behövs]

Hans förebild lär vara Atos Wirtanen, som Tove Jansson en tid var förlovad med.[2]

Böcker som är bra att läsa om man vill veta mer om Snusmumriken är Sent i november och Farlig midsommar.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Snusmumriken får i Muminpappans memoarer veta att han hade en far vid namn Joxaren som umgicks med Muminpappan och var väldigt lik sin son.[3] Det berättas även, mer i förbifarten, att Snusmumrikens mor var den äldre Mymlan, något som förbryllade honom eftersom detta i så fall skulle betyda att han är (yngre) halvbror till lilla My.

Snusmumriken är till rasen en mumrik, en mindre förekommande art i Janssons berättelser (men som nämns redan i Småtrollen och den stora översvämningen) - det torde innebära att Joxaren också är en mumrik, eftersom Snusmumrikens mor alltså ska ha varit en mymla...

Röster i film och TV[redigera | redigera wikitext]

År Film / serie Röst
1973 Jul i Mumindalen Håkan Serner
1990–91 I Mumindalen Timo Torikka (finsk) / Michel Budsko (svensk)
1992 Kometen kommer Pertti Koivula (finsk) / Michel Budsko (svensk)
2010 Mumintrollet och kometjakten Taneli Mäkelä (finsk) / Marcus Groth (svensk)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jansson, Tove: Kometen kommer (1946). 4:e uppl. 1997, ISBN 978-91-501-0474-5
  2. ^ Om Atos Wirtanen på hbl.fi
  3. ^ Jansson, Tove: Muminpappans memoarer (1968). 4:e uppl. 1987, ISBN 91-20-07547-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]