Socialistinternationalen

Från Wikipedia
Artiklar om socialism

Marxism · Kommunism
Reformism · Socialdemokrati
Mera

Centrala begrepp

Arbetarklass · Fackförening
Folkrepublik · Jämlikhet
Klasskamp · Planekonomi
Produktionssätt · Proletariat
Realsocialism · Reformer
Revolution · Solidaritet

Portalfigurer

Robert Owen · Karl Marx
Friedrich Engels · Eduard Bernstein
Vladimir Lenin · Lev Trotskij
Rosa Luxemburg · Josef Stalin
Mao Zedong

Organisationer

Socialistiska partier i Sverige
Socialistiska partier i världen
Socialistiska internationaler

Länder där minst ett parti är medlem i SI, i mörkröda partier befann sig medlem av Socialistinternationalen i regeringsställning i maj 2016.

Socialistinternationalen (SI) är en internationell organisation för socialdemokratiska partier. Sekretariatet finns i London.

Historia

SI har sina rötter i den Andra internationalen som grundades 1889. Vid den socialistiska rörelsens splittring i en revolutionär och en reformistisk del upplöstes internationalen, för att återbildas 1923 (som Arbetar- och Socialistinternationalen), och ombildades senast efter andra världskriget vid kongressen i Frankfurt am Main 1951.

En av Andra Internationalens mest ihågkomna aktioner var deklarationen 1889 om att första maj ska vara den internationella arbetaredagen, samt deklarationen 1910 om den 8 mars som den Internationella kvinnodagen.

Under efterkrigstiden har SI bistått socialdemokratiska partier i deras återetablering, då diktaturerna fick vika för demokrati i Spanien och Portugal. Under 1980-talet gav de flesta medlemmarna i SI sina stöd till Sandinisterna, FSLN, i Nicaragua, vars vänsterinriktade regering var i konflikt med USA. Därefter har flera medlemskap beviljats, så även ex-kommunistiska partier som italienska Vänsterdemokratiska partiet (Democratici di Sinistra) (PDS), och Puertoricanska Självständighetspartiet (Puerto Rico). Antalet medlemmar har fördubblats sedan 1990. Efter oroligheterna i Nordafrika i början av 2011 har Egyptens och Tunisiens medlemspartier uteslutits ur internationalen.

Flera svenska och turkiska politiker krävde den 30 juni 2008 vid Socialistinternationalens sammankomst i Aten att Turkiets Republikanska folkparti (CHP) skall uteslutas.[1] Detta förslag blev nedröstat.

Organisation

SI:s president Giorgos Papandreou.

Dess högsta beslutande organ är kongressen som sammanträder vart tredje år. Senaste kongressen hölls i Aten den 30 juni till 2 juli 2008. Rådet sammankallar två gånger per år samtliga medlemmar och organisationer till ett koncilium. SI:s löpande arbete utförs av arbetsgrupper som möts regelbundet.

Arbetet finansieras av avgifter från medlemmar och donationer från organisationer. Budgeten för 2003 var £1,180,000 (pounds sterling). Budgeten fastslås under ett koncilium.

1976-1992 var Willy Brandt dess president. Pierre Mauroy innehade stolen därifrån till 1999. Han efterföljdes 1999 av Antonio Guterres från det socialistiska partiet i Portugal. Nuvarande president är sedan 2006 Giorgos A Papandreou från Grekland.

Ruben Berrios är heders-president, Socialistinternationalen.

Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet är samarbetspartner. SI har konsultativ status, kategori 1, i FN.

Styrdokument

Styrdokumentet Declaration of Principles of the Socialist International antogs vid den artonde kongressen i Stockholm, juni 1989. Det består av sex kapitel:

  1. Global förändring och framtida prospekt,
  2. Principer (frihet, rättighet, solidaritet; demokrati och mänskliga rättigheter; socialismens natur),
  3. Fred (en grundläggande värdering; initiativ för fred),
  4. Nord och Syd (globalisering; den miljöpolitiska utmaningen; social kontroll och den teknologiska utvecklingen; nedrustning och utveckling),
  5. Utformandet av det 21:a århundradet (politisk och ekonomisk demokrati; kultur och samhälle; mäns och kvinnors roll i det moderna samhället; en ny internationell kultur för politisk dialog; en ny modell för tillväxt; solidaritet mellan nord och syd);
  6. Med Socialistinternationalen mot ett universellt demokratiskt samhälle (enheten av internationell socialism; en ny demokratisk världsordning).

Nuvarande och tidigare medlemmar, och observatörer

Fullvärdiga medlemmar

Konsultativa medlemmar

Observatörer

Före detta medlemmar

Avdelningar

Samarbetspartner och associerade föreningar

Se även

Referenser

Noter

Externa länkar