Sofies värld

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sofies värld
FörfattareJostein Gaarder
OriginaltitelSofies verden
Originalspråknorska
LandNorge
ÄmneFilosofi
GenreRoman; Didaktisk, Filosofisk
Metabok
FörlagRabén & Sjögren
Utgivningsår1991
Utgiven på
svenska
1993

Sofies värld är en roman av Jostein Gaarder utgiven 1991[1] (svensk översättning 1993). Den var världens mest sålda bok 1995 och ligger till grund för filmen Sofies värld. Den har även kommit ut som någon slags enkelt dataspel.

Boken har undertiteln "En roman om filosofiens historia". Romanen har översatts till 54 språk och har tryckts i mer än 30 miljoner exemplar.

Egentligen skrevs boken som en "kommentar" till författarens bok Spelkortsmysteriet från 1990 (svensk översättning 1992) . När huvudpersonen i Spelkortsmysteriet kommer hem skall han gå på biblioteket och hitta en bok som skulle kunna förklara de filosofiska frågorna. Men boken fanns inte och därför har den skrivits.

Huvudpersonen Sofie, som lever i Norge år 1990, får oväntat flera mystiska brev från filosofen Alberto Knox, med filosofiska frågor; det blir en hel brevkurs i filosofi. Till början handlar den om Bibeln och senare fortsätter den med stora filosofer, bland annat Sokrates, Kant och Freud.

Boken är ett exempel på metalitteratur. Mot slutet av romanen inser Sofie att hon är en fiktiv person i en bok som en norsk FN-soldat skriver hem till sin dotter (Hilde Møller Knag) för att undervisa henne i filosofi (det är även denna bok som läsaren läser fram till att Sofie upptäcker detta). En av de viktigaste filosoferna för berättelsen är därför Berkeley, som hävdade att det inte finns någon "objektiv" värld bortom vår perception.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sofies verden” (på engelska). Worldcat. 14 juli 1991. https://www.worldcat.org/title/sofies-verden-roman-om-filosofiens-historie/oclc/26672860&referer=brief_results. Läst 18 mars 2016.