Sogdiska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sogdiska
Talas iSogdiana
RegionCentralasien
Statusutdött
SpråkfamiljIndoeuropeiska språk
Officiell status
Officiellt språk iinget
Språkmyndighetingen
Språkkoder
ISO 639-1ingen
ISO 639-2sog
ISO 639-3sog
SILsog

Sogdiska var ett iranskt språk som talades i Sogdiana med Marakanda (Samarkand) och området kring floden Zeravsjan som centrum.[1] Sogderna var aktiva som handelsmän längs Sidenvägen och sogdiska utvecklades till det ledande handelsspråket i hela Centralasien. Tack vare sin stora kommersiella betydelse överlevde sogdiskan, trots den arabiska erövringen av området på 700-talet, till 900-talet i Sogdiana och Östturkestan (Xinjiang). Sogdiskan är ett av de mer betydande östiranska språken med ett rikt böjningssystem och en konservativ grammatik.[2] Trots sitt stora utbredningsområde finns få tecken på dialektala skillnader.

Sogdiskan har en rik litteratur, och texter med missionnsinnehåll för buddhism och manikeism finns bevarade.[3] Sogdiskan skrevs i två varianter som båda var baserade på det arameiska alfabetet. Den sogdiska skriften är den omedelbara föregångaren till den uiguriska skriften ur vilken sedan den mongoliska skriften utvecklades.[4] Det idag utdöende språket yaghnobi anses vara en modern variant av sogdiska.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Glottolog 4.3 - Sogdian”. glottolog.org. https://glottolog.org/resource/languoid/id/sogd1245. Läst 20 januari 2021. 
  2. ^ ”SOGDIAN LANGUAGE i. Description – Encyclopaedia Iranica”. iranicaonline.org. https://iranicaonline.org/articles/sogdian-language-01. Läst 20 januari 2021. 
  3. ^ ”Sogdian script and language”. omniglot.com. https://omniglot.com/writing/sogdian.htm. Läst 20 januari 2021. 
  4. ^ ”Sogdian Language and Its Scripts | The Sogdians”. sogdians.si.edu. https://sogdians.si.edu/sidebars/sogdian-language/. Läst 20 januari 2021. 
  5. ^ ”Glottolog 4.3 - Yagnobi”. glottolog.org. https://glottolog.org/resource/languoid/id/yagn1238. Läst 20 januari 2021.