Solanum lycocarpum

Från Wikipedia
Solanum lycocarpum
Solanum lycocarpum
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPotatisordningen
Solanales
FamiljPotatisväxter
Solanaceae
SläktePotatissläktet
Solanum
ArtS. lycocarpum
Vetenskapligt namn
§ Solanum lycocarpum
AuktorA.St.-Hil.

Solanum lycocarpum är en växt i familjen potatisväxter vilken förekommer på savann i Brasilien. Växten har ett buskliknande utseende och blir oftast 1,2 till 3 meter hög.

Blommorna påminner med sin blå eller violett färg om besksötans blommor som tillhör samma släkte. De stora frukterna når en diameter upp till 13 cm och har en gyllne färg, ibland med röda skuggor. De kan beskrivas som en blandning av tomat och aubergine.

Arten hittas vanligen på ställen med fuktig lera, mycket solljus och milda temperaturer.

På portugisiska och engelska kallas den (översatt) för "vargäpple" eller "vargfrukt" då frukterna utgör en huvudfödokälla för manvargen. Enligt studier består dess diet upp till 61,5% av frukten.[1] Frukten konsumeras även av människan. Den används av den lokala befolkningen för sylt men de omogna frukterna innehåller mycket tannin.[2] Liksom hos flera andra potatisväxter är de flesta andra växtdelar giftiga.

Frukter av Solanum lycocarpum används förekommer inom folkmedicin som botemedel mot diabetes men det finns inga vetenskapliga studier som påvisat någon medicinsk verkan.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 16 december 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Motta-Junior, J. C., S. A. Talamon, J. A. Lombardi, AND K. Simokomaki (7 april 1996). ”Diet of maned wolf, Chrysocyon brachyurus, in central Brazil”. Journal of Zoology (London) "240": ss. 277–284. doi:10.1111/j.1469-7998.1996.tb05284.x. 
  2. ^ [a b] Fernando Tatagiba, Lobeira, fruta-de-lobo. (portugisiska) läst 17 april 2009.