Solbränna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Solbränna
latin: combustio solaris
Solbränna med typisk hudrodnad.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10L55
ICD-9692.71
DiseasesDB13516
MedlinePlus003227
MeSHsvensk engelsk
Flagnad hud till följd av solbränna.

Solbränna är en erytem i huden, som uppstår när den utsätts för ultraviolett strålning som finns exempelvis i solljus och ljuset från UV-lampor i ett solarium. Efter en solbränna bildar huden pigment som absorberar mer av UV-strålningen och skyddar huden. Den innebär också att en mindre andel av ljuset når långt in i huden, vilket minskar risken för farliga strålningsskador.Det gör också att huden ser mörkare ut.

Den ultravioletta strålningen från solen är starkast mellan klockan 11 och 14, därför bör man inte sitta i direkt solsken utan solskydd under dessa timmar[1]. Personer med ljus hy har ökad risk för hudcancer. Man kan skydda sig mot solens skadliga strålning genom att använda heltäckande kläder och solhatt eller förlänga vistelsetiden i solen med hjälp av solskyddsmedel.

All exposition av huden för solljus har dock inte enbart negativa hälsoaspekter. Solljus bidrar även till produktion av vitamin D i underhuden.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

I svenska språket skiljer man till skillnad från exempelvis i engelska sällan terminologimässigt på en mildare solbränna (suntan) som ej åtföljs av obehag, respektive en kraftig solbränna (sunburn) med hudrodnad, obehag, blåsbildning och liknande. I Norge kallas den mildare formen solbrun eller solbrunhet.[2] Ordet solbrun tas även upp i Svenska Akademiens Ordbok, men även ordet solbrynt eller solbrynthet har använts "om hälsa o. d.: kännetecknad av solbränna" på 1800-talet. Ordet solbryna användes i betydelsen "sola sig, skaffa sig solbränna" i mitten på 1900-talet.[3]

Att befinna sig i solen för att njuta av dess värme och just för att få solbränna, brukar kallas solbad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Doktorn.com ”Så solar du säkert”
  2. ^ Det Norske Akademis ordbok
  3. ^ SAOB