Hoppa till innehållet

Soloflygning

Från Wikipedia
Soloflygning
FörfattareRoald Dahl
OriginaltitelGoing Solo
OriginalspråkEngelska
ÖversättarePelle Fritz-Crone
ÄmneSjälvbiografi
Förlag för förstautgåvanTrevi
Utgivningsår1987

Soloflygning (originaltitel: Going solo), är en självbiografisk bok av Roald Dahl. Den utgavs i Storbritannien till Roald Dahls 70-årsdag i oktober 1986. Den tar vid där den första självbiografin, Mitt liv som pojk, slutar.

Boken omspänner åren 1938–1941. Den börjar med att Roald Dahl reser till Dar es Salaam i dåvarande Tanganyika för att tillträda en utlandstjänst på Shell som 22-åring och slutar med hans återkomst till hemlandet tre år senare efter tjänstgöring som stridspilot i jaktflygplan i Royal Air Force, bland annat Grekland och Brittiska Palestinamandatet, under andra världskriget.

Utresan till Afrika sker med en båt som har passagerare som är på återresa till de brittiska kolonierna. Roald Dahl beskriver dem som mycket excentriska: ”Dessa människor, mer engelska än engelsmän, mer skotska än skottar, var den värsta samling dårfinkar jag någonsin träffat på.”

Utbildning till stridspilot

[redigera | redigera wikitext]
de Havilland Tiger Moth

Roald Dahl tog i november 1939 sig med sin egen personbil, en Ford Prefect, den bortemot ett tusen kilometer långa, smala och bitvis gropiga sträckan från Dar es Salaam till Nairobi i Kenya för att enrolleras i Royal Air Force. Färden gick bland annat över floden Wami, där bilen färjades över på en handdragen flotte. Den grundläggande flygutbildningen i Kenya varade ett halvt år och skedde med de Havilland Tiger Moth. Därefter följde ett halvårs vidareutbildning på Royal Air Force:s bas i al-Habbaniyya i Irak med Hawker Hart.

Flygkrasch i Libyen

[redigera | redigera wikitext]
Gloster Gladiator

I Egypten fick Roald Dahl ett tvåvingat jaktplan av typ Gloster Gladiator och beordrades uppsöka sitt förband, No. 80 Squadron RAF, som var förlagt på en tillfällig bas i Libyska öknen. Där kraschlandade han, efter att ha fått helt felaktiga uppgifter om förbandets lokalisering, och bränslet varit på väg att ta slut.

Strider i Grekland

[redigera | redigera wikitext]
Hawker Hurricane

Efter långvarig konvalescens i Alexandria återinträdde Roald Dahl i tjänst vid No. 80 Squadron RAF, som hade omstationerats till Grekland för att försvara landet vid Slaget om Grekland. Flygdivisionen hade under mellantiden utrustats med moderna Hawker Hurricane monoplan.

Tjänstgöring i Palestina

[redigera | redigera wikitext]

Efter tyskarnas ockupation av Grekland kom Roald Dahl till Haifa i Palestina och stred mot de franska styrkorna i Libanon och Syrien. Sviter efter flygplanskraschen i Libyen gjorde att hans flygartjänst upphörde, varefter han efter en lång resa med trupptransportfartyg via Durban i Sydafrika återvände till Storbritannien 1942.

  • Soloflygning, Trevi förlag, 1987