Soloflygning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Soloflygning
FörfattareRoald Dahl
OriginaltitelGoing Solo
OriginalspråkEngelska
ÄmneSjälvbiografi
Förlag för förstautgåvanTrevi
Utgivningsår1987

Soloflygning (originaltitel: Going solo), är en sjävbiografisk bok av Roald Dahl. Den utgavs i Storbritannien till Roald Dahls 70-årsdag i oktober 1986. Den tar vid, där den första självbiografin, Mitt liv som pojk, slutar.

Boken omspänner åren 1938–1941. Den börjar med att Roald Dahl reser till Dar es Salaam i dåvarande Tanganyika för att tillträda en utlandstjänst på Shell som 22-åring och slutar med hans återkomst till hemlandet tre år senare efter tjänstgöring som stridsspilot i jaktflygplan i Royal Air Force, bland annat Grekland och Palestina, under andra världskriget.

Tanganyika[redigera | redigera wikitext]

Utresan till Afrika sker med en båt, som har passagerare som är på återresa till de brittiska kolonierna. Roald Dahl beskriver dem som mycket excentriska: ”Dessa människor, mer engelska än engelsmän, mer skotska än skottar, var den värsta samling dårfinkar jag någonsin träffat på.”

Utbildning till stridspilot[redigera | redigera wikitext]

Roald Dahl tog i november 1939 sig med sin egen personbil, en Ford Prefect, den bortemot ett tusen kilometer långa, smala och bitvis gropiga sträckan från Dar es Salaam till Nairobi i Kenya för att enrolleras i Royal Air Force. Färden gick bland annat över floden Wami, där bilen färjades över på en handdragen flotte. Den grundläggande flygutbildningen i Kenya varade ett halvt år och skedde med de Havilland Tiger Moth. Därefter följde ett halvårs vidareutbildning på Royal Air Force:s bas i al-Habbaniyya i Irak med Hawker Hart.

Flygkrasch i Libyen[redigera | redigera wikitext]

I Egypten fick Roald Dahl ett tvåvingat jaktplan av typ Gloster Gladiator och beordrades uppsöka sitt förband, No. 80 Squadron RAF, som var förlagt på en tillfällig bas i Libyska öknen. Där kraschlandade han, efter att ha fått helt felaktiga uppgifter om förbandets lokalisering, och bränslet varit på väg att ta slut.

Strider i Grekland[redigera | redigera wikitext]

Efter långvarig konvalescens i Alexandria återinträdde Roald Dahl i tjänst vid No. 80 Squadron RAF, som hade omstationerats till Grekland för att försvara landet vid Slaget om Grekland. Flygdivisionen hade under mellantiden utrustats med moderna Hawker Hurricane monoplan.

Tjänstgöring i Palestina[redigera | redigera wikitext]

Efter tyskarnas ockupation av Grekland kom Roald Dahl till Haifa i Palestina och stred mot de franska styrkorna i Libanon och Syrien. Sviter efter flygplanskraschen i Libyen gjorde att hans flygartjänst upphörde, varefter han efter en lång resa med trupptransportfartyg via Durban i Sydafrika återvände till Storbritannien i 1942.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Soloflygning, Trevi förlag, 1987

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]