Solskyddsmedel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Solskyddsmedel
Applicering av solskyddsspray.

Solskyddsmedel är produkter avsedda att appliceras på bar hud som inte skyddas av kläder, och ger ett skydd mot solstrålning genom att dämpa den ultravioletta strålning (UV) som når huden vid solbad och andra utomhusaktiviteter i starkt solljus. Solskyddsmedel förekommer i olika form, exempelvis sololja, solkrämer och stift. Solbränna som uppstår vid solning är en del av kroppens naturliga skydd mot solens skadliga strålar, där UV-strålning är en naturligen förekommande del. Graden av skydd som ett solskyddsmedel ger vid normal användning mäts i form av dess solskyddsfaktor.

Enligt en undersökning publicerad sommaren 2012 är svenskar dåliga på att skydda sig på rätt sätt mot solen.[1]

SPF[2][redigera | redigera wikitext]

Se även: Solskyddsfaktor

SPF är förkortningen av Sun Protection Factor som är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar. Det finns två typer av ultraviolett strålning, UVA och UVB; UVB är en typ av strålning som orsakar solbränna. SPF plus siffran som följer är måttet av hudapplicerade solskyddsmedel och styrkan anger hur många gånger längre man kan vara i solen än utan.

Det vill säga om du normalt kan vara ute i solen utan att bränna (rodna) dig i 10 minuter och applicerar en SPF 15-solskydd gör att du kan vistas i solen i 150 minuter (en faktor som är 15 gånger längre). Detta är en grov uppskattning som beror på hudtyp, intensiteten av solljuset och mängden av solskyddsmedel som används samt en fingervisning av hur man tänker.

Solskyddsmedel är produkter som kombinerar flera ingredienser som bidrar till att förhindra solens ultravioletta (UV) strålning från att nå huden.

Man delar upp solskyddet i olika kategorier. Vilken styrka man bör använda beror på hudtyp och solens styrka (tid på dygnet).

Olika skyddskategorier[redigera | redigera wikitext]

 • Lågt skydd (Low): SPF 6-10
 • Medelhögt skydd (Medium): SPF 15-25
  • SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
 • Högt skydd (High): SPF 30-50
  • SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
  • SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar
 • Mycket högt skydd (Very high): SPF 50+

Användning[redigera | redigera wikitext]

Det är viktigt för alla människor att skydda sig mot solen eftersom den kan orsaka hudcancer eller påskynda hudens åldrande, och extra viktigt är det för barn.[1]

För att solskyddsmedel ska ge fullgod effekt krävs vanligen att en riklig mängd appliceras på huden. Läkemedelsverket rekommenderar en vuxen person med normal kroppsbyggnad att använda cirka 30 ml (en handfull) solskyddskräm till hela kroppen. För ett fullgott skydd rekommenderas även att man smörjer in sig på nytt efter varje bad.[1]

Barn[redigera | redigera wikitext]

Ett barn smörjs in med solskyddsmedel i ansiktet.

Barn har tunnare och känsligare hud än vuxna. De skyddas främst i skuggan och bör bära kläder med långa ärmar och ben samt solhatt.[3] Då behövs inget solskyddsmedel förutom eventuellt i ansiktet.[3] Om barnet använder solskyddsmedel är det viktigt att regelbundet smörja in barnet, även om vattenfast solskyddsmedel används.[3] Små barn, i exempelvis barnvagn, skall aldrig vändas med ansiktet mot solen eftersom det finns risk att barnets ögon bränns sönder.[3] Spädbarn bör undvika att vistas i solen, däremot kan spädbarn över sex månaders ålder vistas korta stunder i solen under förutsättning att skyddande kläder och solskyddsmedel med hög skyddsfaktor (30–50) används.[3]

Förvaring[redigera | redigera wikitext]

Solskyddsprodukter bör förvaras svalt (inte i solljus) och konsumeras före bäst före-datumet, annars kan skyddet försämras.[1]

Negativa effekter[redigera | redigera wikitext]

2010 visade en rapport att en stor andel solskyddsmedel hade brister.[4] Mer än hälften av de testade produkterna hade så allvarliga brister att de förbjöds, medan övriga åtgärdades.[4]

Pyttesmå partiklar i vissa solkrämer och smink, så kallade nanopartiklar, har under 2000-talet använts för att krämen inte ska lägga sig som en vit hinna på huden utan ge en mer genomskinlig effekt.[4] 2010 fanns ingen forskning som kunde påvisa om nanopartiklarna är skadliga för människa och miljö.[4] EU-parlamentet beslutade 2009 att alla hudvårdsprodukter med nanomaterial skulle genomgå säkerhetstester.[4] Från och med 2013 måste tillverkarna deklarera i innehållsförteckningen om det finns nanomaterial i till exempel solkrämer och smink.[4]

UV-strålning[redigera | redigera wikitext]

Det finns två typer av ultravioletta strålar som når jordytan:

 • UVA-strålar som tränger långt in i huden och gör att det pigment vi redan har mörknar, men också att huden blir rynkig och åldras för tidigt.
 • UVB-strålar som medverkar till att bygga upp ett skyddande pigment, men som också gör att du bränner dig om du solar för länge.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d] Många svenskar undviker solskyddsfaktor”. Hälsa. 3 juli 2012. http://www.halsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Manga-svenskar-undviker-solskyddsfaktor/. Läst 10 juli 2012. 
 2. ^ [https://sethandsally.com/magazine/spf-solskyddsfaktor/ ”Vad är SPF (Solskydd) & Vad är Skillnaderna på Styrkorna?”]. sethandsally.com. https://sethandsally.com/magazine/spf-solskyddsfaktor/. Läst 26 juni 2016. 
 3. ^ [a b c d e] Bad och sol Arkiverad 2 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine.. Vårdguiden. Läst: 21 juli 2011.
 4. ^ [a b c d e f] Testfakta: Stora brister i solskyddskrämer Arkiverad 19 november 2010 hämtat från the Wayback Machine. Publicerad: 28 juni 2010. Läst: 28 april 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]