Soltid

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Soltid är tid som räknas enligt solens (skenbara) dagliga rörelse, i motsats till tid enligt tidszon eller absolut tid från viss tidpunkt. Ett soldygn är tiden eller medeltiden för solen att nå två successiva undre kulminationer, alltså lägsta läge på himlen (eller under horisonten). Med medelsoldygn menas medeltiden för dessa kulminationer.

Det finns två sorters soltid:

  • Sann soltid är den tid som ett korrekt uppställt solur visar. Eftersom solens rörelse i ekliptikan inte är likformig, och då ekliptikan dessutom lutar mot ekvatorn, blir den sanna soltiden lite ojämn. Ett sant soldygn kan avvika i längd från 24 timmar med upp till 27 sekunder.
  • Medelsoltid hänför sig till rörelsen hos en tänkt medelsol som rör sig med konstant hastighet rakt ovanför jordens ekvator. Medelsoltiden är en jämnt flytande tid (frånsett små oregelbundenheter i jordens rotationshastighet). Ett medelsoldygn är så gott som exakt 24 timmar (upp till ett fåtal tusendels sekunder kan skilja).

Tidsekvationen är skillnaden mellan medelsoltiden och den sanna soltiden. Denna skillnad kan uppgå till maximalt ±16 minuter (se diagram). Det korrekt uppställda solurets "sanna soltid" plus tidsekvationen ger således samhällets "korrekta medelsoltid". Man ser ibland ett diagram över tidsekvationen anbragt i solurets/solvisarens närhet. Man kan då på platsen omvandla den visade soltiden till den "korrekta" medelsoltiden. Två solvisarbilder, Flandrau och Colorado Springs, inkluderar (här otydliga) diagram för tidsekvationen.

Tidsekvationen (tijdsvereffening) är skillnaden i minuter mellan medelsoltid och sann soltid.

Soltid, koordinerad tid och zontid[redigera | redigera wikitext]

Den sanna soltiden och medelsoltiden är bägge lokala tider, som beror på vilken longitud man befinner sig på: för varje grad i longitud man rör sig västerut drar sig den sanna soltiden 4 minuter före. Medelsoltiden för 0 graders longitud (Greenwichmeridianen) kallas för GMT (Greenwich Mean Time). Koordinerad universell tid, UTC, har i de flesta sammanhang ersatt GMT. Den baseras på internationella atomtidsskalan och justeras med skottsekunder så att den ligger högst en sekund från GMT. Över hela världen finns ett antal tidsmeridianer vid var femtonde grad i longitud, alltså med en timmes skillnad i soltid. Zontiden, som i allmänhet används av länderna kring den aktuella tidsmeridianen, följer medelsoltiden vid denna meridian.[förtydliga]

Tidsmeridianen för centraleuropeisk tid, CET (eller medeleuropeisk tid, MET), ligger vid 15 graders ostlig longitud. Denna zontid används i en stor del av Europa fram till och med Sverige, Polen och Makedonien i öster. Centraleuropeisk tid ligger en timme före UTC (centraleuropeisk sommartid två timmar före). Jämför soldygn

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]