Something New

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen, se Something New (film)

Something New är ett amerikanskt album med The Beatles, som i stort sett motsvarar det europeiska albumet A Hard Day's Night. Det släpptes 20 juni 1964, med låtarna Slow Down (Beatles version) och Matchbox från EP:n Slow Down (Beatles version) som i Europa utgavs några dagar före A Hard Day's Night.

I USA gavs en annan vesion av LP:n A Hard Day's Night ut än i Europa. Det amerikanska albumet innehöll enbart de låtar som ingår i filmen plus den instrumentala filmmusiken. Det gavs inte ut av EMI:s amerikanska skivbolag Capitol utan av United Artists, som distribuerat filmen. Därför ingår inte albumet i de CD-boxar med Beatles' Capitolalbum som kommit ut på 2000-talet. Det gör däremot Something New, som var Beatles' tredje amerikanska album på skivbolaget Capitol.

I Sverige gavs Something New ut först den 22 oktober 1969, men redan 1965 användes samma omslagsbild (där Beatles spelar på en stor scen - Ringo sitter på en upphöjd rundel) för en svensk samlings-LP Greatest Hits. (Källa: Börje Lundberg och Ammi Bohm: Yeah! Yeah! Yeah! The Beatles erövrar Sverige)

Albumet spelades in 29 januari, 25 - 27 februari och 1 mars - 4 juni 1964 med George Martin som producent. På den amerikanska utgåvan står Dave Dexter jr. som med producent. Albumet återutgavs 2004 som del av 4-CD-boxen The Capitol Albums Vol. 1 i remastrat skick av Ted Jensen vid Sterling Sound i New York.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Låtarna skrivna av Lennon/McCartney, där inget annat namn anges

Sida 1[redigera | redigera wikitext]

 1. I'll Cry Instead
 2. Things We Said Today
 3. Any Time at All
 4. When I Get Home
 5. Slow Down (Larry Williams)
 6. Matchbox (Carl Perkins)

Sida 2[redigera | redigera wikitext]

 1. Tell Me Why
 2. And I Love Her
 3. I'm Happy Just to Dance With You
 4. If I Fell
 5. Komm,Gib Mir Deine Hand (I Want to Hold Your Hand) (Lennon/McCartney/Nicholas/Heller)