Sommaren med Göran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sommaren med Göran
Genre romantisk komedi
Regissör Staffan Lindberg
Producent Lena Rehnberg
Manus Peter Magnusson
Skådespelare Peter Magnusson
David Hellenius
Christine Meltzer
Alexandra Rapaport
Dan Ekborg
Peter Dalle
Mirja Turestedt
Premiär
Speltid 96 minuter
Språk Svenska
IMDb SFDb

Sommaren med Göran[1] (undertitel: En midsommarnattskomedi) är en svensk romantisk komedifilm med svensk biopremiär 31 juli 2009.[2] Huvudrollen som Göran spelas av Peter Magnusson som bland annat har medverkat i TV-serierna Hey Baberiba och BlomstertidTV4. Magnusson har även skrivit manuset. En av de kvinnliga huvudrollerna spelas av Mirja Turestedt. Filmen regisserades av Staffan Lindberg som även regisserade just Hey Baberiba. David Hellenius och Christine Meltzer från samma serie har biroller i filmen.[2] Filmen var en stor succé och sågs av nästan 600 000 svenskar.[3]

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

  • "Krama mej" - Björn Skifs
  • "Is this the end" - James Cartriers & stella Lagnefors.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Jan-Olov AnderssonAftonbladet hyllade filmen som den första lyckade svenska komedien sen Jalla! Jalla! och gav filmen fyra plus.[4] Däremot tycker Bernt Eklund på Expressen att "temat inte är nytt" och att "Peter Magnusson är påhittig manusförfattare och dra gärna i väg någonstans bortom trovärdigheten. Det fungerar bättre i korta sketcher än i långa filmer."[5] Alexander Dunerfors på Moviezine gav filmen fyra av fem och känner att "en uppföljare är välkommen".[6] Ramus Jonsson på Bio.nu gav filmen tre av fem och sade att "Sommaren med Göran är inte en originell film men en lagom småmysig dejtfilm och en helt okej biodebut av Magnusson och gänget."[7]

Generellt sett har bedömningen varit godkänt. Enligt Kritiker.se har den fått snittet 2,7.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Sommaren med Göran (2009)". Svensk Filmdatabas. Läst 4 november 2013.
  2. ^ [a b] ”Peter Magnusson (Hey Baberiba) långfilmsdebuterar”. bio.nu. 21 augusti 2008. http://www.bio.nu/2008/peter-magnusson-hey-baberiba-langfilmsdebuterar/. Läst 25 december 2008. 
  3. ^ Aftonbladet.se
  4. ^ Jan-Olov Andersson (27 juli 2009). ”Oj - en lyckad svensk komedi”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/recensioner/article5586436.ab. 
  5. ^ Bernt Eklund (28 juli 2009) Expressen
  6. ^ Alexander Dunerfors. ”Sommaren med Göran (2009)”. Moviezine. http://www.moviezine.se/film/sommaren-med-goran. 
  7. ^ Rasmus Jonsson (24 juli 2009). ”Sommaren med Göran”. Bio.nu. http://www.bio.nu/film/?id=101668. 
  8. ^ ”Sommaren med Göran”. Kritiker.se. http://kritiker.se/film/recension/?film=Staffan_Lindberg__-__Sommaren_Med_G%C3%B6ran. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]