Sommarlov (TV-program)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sommarlov
GenreBarn
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
Sändning
OriginalkanalSVT Barnkanalen
Originalvisning1988-
Externa länkar
Officiell webbplats

Sommarlov är titeln på SVT:s sommarlovsprogram åren 1988, 1989, 1990, 1991, samt 1995, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017. 1992 hette sommarlovsprogrammet omvänt Volrammos, medan det 2005 och 2009 fick tilläggen 05 och 09.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

1988[redigera | redigera wikitext]

1988 presenterades Sommarlov av de ordinarie TV-hallåorna och innehöll bland annat Sommarhajk, Doktor Snuggles och Solstollarna med Ulla-Bella. Programmet filmades mot en vägg tapetserad med teckningar som barnen skickat in.

1989[redigera | redigera wikitext]

En repris på konceptet ovan. Programmet använde även samma vinjett som året innan. Programmet visade bland annat Anita och Televinken, Fisketur, Poco och Nikolaj Olsens hemlige liv.

1990[redigera | redigera wikitext]

1990 var Gila Bergqvist programledare för Sommarlov tillsammans med Ellinor Persson och Jan Trolin. Samma uppsättning programledare som Unga tvåan. I programmet visades flera TV-serier, dessa var frågesportsserien Kuckelikul, Kanalgänget, Stora skogsäventyret, Hajk med Bengt Alsterlind samt franska Franck och Foo Yang.

1991[redigera | redigera wikitext]

1991 återvände Gila Bergqvist men denna gång i sällskap av Peter Settman och Fredde Granberg. Miljön var vid en övergiven campingplats mitt ute i skogen, där programledarna bodde i en liten, gammal husvagn.

Programmet hade en egen kalender (som en julkalender) kallad "Flipper", där tittarna först kunde öppna dagens lucka för att se en bild, för att sedan ringa in och svara på dagens fråga som hade koppling till bilden. Den delen av programmet hade en egen vinjett som i stort sett var filmad på ett flipperspel.

I programmet visades det flera TV-serier, framför allt tecknade sådana.

En av gästerna i programmet var Kylie Minogue som fick smaka på kräftor.

1995[redigera | redigera wikitext]

Programledare för 1995-års Sommarlov var syskonen Erik och Sara Haag. Programmet handlade detta år mycket om kaniner; barn som hade kaniner som husdjur visade upp dem i TV och man fick även tävla med kaninerna i olika hinderbanor.

TV-serier som visades i programmet detta år inkluderar Katten Gustaf, Clarissa och Skolan på Boot Street.

2010[redigera | redigera wikitext]

Programmet återgick till titeln Sommarlov under 2010, programmet hade premiär måndag 14 juni 2010 klockan 09.00 och programledare var Malin Olsson och hennes sidekick Petter "Peps" Svensson.

Programmet direktsändes från en båt i Dockan, en hamn i Malmö. Båten hade från första början inget namn, men efter en tittaromröstning döptes båten, från och med 22 juni, till M/S Hajen. Från 23 juni, alltså dagen efter, till 25 juni (midsommarafton), fick Yankho Kamwendo vikariera för Malin, eftersom hon skulle till Mallorca för att vara med på ett bröllop. TV-serier som visades i programmet var Fångad, Vampyrskolan, Pinsamheter, Småkryp, Fåret Shaun, Lillas Smågodis och M.I. High. Vinjetten skrevs och framfördes av bandet Babian. Andra som medverkade i programmet var matrosen Peps; som brukade klä ut sig i olika kostymer och förklädnader. De två vattenexperterna Ulf och Patrik, kocken Tareq Tyler och marinbiologen Martin som tog med sig svenska vattendjur på fredagarna.

2011[redigera | redigera wikitext]

Även detta år direktsändes Sommarlov vid båten M/S Hajen från Dockan i Malmö med Malin Olsson, nu tillsammans med Kristoffer "Kringlan" Svensson. Nytt för 2011 var att det även sändes på helgerna. Programmet hade publik tisdagar till lördagar, alltså ej söndagar och måndagar då programmen var förinspelade. Upplägget var precis som föregående år: en timme direktsändning 09.00–10.00 (med repris 18.30–19.30) där det bjöds på gäster (såväl kända som okända), tävlingar och olika barnprogram som exempelvis: Fåret Shaun, Flyg 29 Saknas, Fiska med Anders, Oscars oas. Pinsamheter och Djungelboken. En tradition i programmet var att det alltid avslutades med att någon hoppade i vattnet för att kontrollera badtemperaturen. Då skrek de "Det är inte för kallt för att bada".

2012[redigera | redigera wikitext]

Även denna sommar sändes Sommarlov i SVT från "Dockan" i Malmö, från en ny husbåt som genom tittaromröstning fick namnet "Rockan". Temat för programmet var vänskap och programledare var Malin Olsson, Kringlan Svensson och Joni Söderström Winter. Premiären var 11 juni. Avslutningen var 17 augusti.

2013[redigera | redigera wikitext]

Den buss från vilken 2013 års Sommarlov sändes. I bakgrunden Turning Torso.

Denna sommar sändes programmet inte från Dockan, utan från en annan del av Västra hamnen och sändes inte från en båt, utan från en buss. Sommarens tema blev att man skulle dela med sig av saker man kan. Några av gästerna detta år var Krista Siegfrids, Mary N'diaye och Danny Saucedo. Dessutom tog man bara badtempen i första och sista programmet, då resten av sommaren fick tittarna skicka in en bild eller video på när de tog badtempen. År 2013 sändes programmet av Malin Olsson, Kringlan Svensson och av Rijal Mbamba. Exempel var program som visades var "Bara på skoj" och "Oscars oas".

2014[redigera | redigera wikitext]

För andra året i rad sändes Sommarlov från en dubbeldäckarbuss vid badplatsen Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö. Programmet visades veckans alla dagar (det direktsändes måndag - fredag) kl 09.00 - 10.00 i Barnkanalen 9 juni till 15 augusti. Kringlan medverkade inte detta år. Detta år sändes programmet av Malin Olsson, Rijal Mbamba och Alexander Hermansson och Farah Erichsén. Exempel på program som visades är "Piratöarna", "Bara på skoj" och "Fåret Shaun".

2015[redigera | redigera wikitext]

Ytterligare ett år sändes programmet från bussen Buster i västra hamnen i Malmö. Farah Erichsén, Alexander Hermansson och Rijal Mbamba ledde återigen programmet tillsammans. Årets tema var rörelse, och tittare kunde skicka in bilder och videor när de rör på sig för att samla rörelseengergi till Farah's uppfinning "Toaportören". Med toaportören kan man resa till andra platser och lära sig nya saker, och städer som Landskrona, Lycksele och Stockholm besöktes. "Den gåtfulla ön", "Zip Zip", "Annedroider", "Lassi" och nya avsnitt av "Spartikelmysteriet" är exempel på program som visades under sommaren.

2016[redigera | redigera wikitext]

Sommarlov sändes ytterligare ett år från Västra hamnen i Malmö. Programmet hade premiär måndagen den 13 juni klockan 9.00 och leddes av förra årets programledare Alexander Hermansson, Malin Olsson som gjorde Sommarlovscomeback efter ett års frånvaro, samt nykomlingen Angelika Prick. Temat för den här säsongen var superhjältar. En gång i veckan reste programledarna ut i Sverige för att träffa olika barn, som alla har varsin superkraft. Målet var att väcka alla superhjältar runt om i landet för att stoppa den så kallade Sommarskuggan. Även fredagsartisterna, Panetoz, Babian, SaRaha, Wiktoria, Paul Rey, Lisa Ajax, Ace Wilder, Oscar Zia och Nova Miller, berättade om sina superkrafter. Sommarlov 2016 bjöd såklart på massor av tv-serier, bland annat den spännande fortsättningen av Mysteriet på Barnkanalen, Ranchen, Heidi, Thunderbirds och nya avsnitt av Annedroider. Programmet direktsändes inför publik måndag–fredag från bussen Busster vid Scaniabadet, och på helgerna visades förinspelade program.

2017[redigera | redigera wikitext]

Sommarlov sändes åter från Scaniabadet i Västra Hamnen i Malmö med Alexander Hermansson och Angelika Prick som programledare (Malin Olsson var föräldraledig). Programmet hade premiär den 12 juni klockan 09:00 och hade denna säsong ett miljötema där alla skulle bli planetskötare. Några av de inbjudna gästartisterna var Rebecka Karlsson, FO&O, Benjamin Ingrosso och Peg Parnevik. [1]

2018[redigera | redigera wikitext]

Sommarlov 2018 kommer sändas mellan den 11 juni och 17 augusti. Programledare är Malin Olsson, Alexander Hermansson samt Angelika Prick. Nytt för i år är att programmet sänds från Beijers Park i Malmö och förbandas vardagen före sändning.[2]

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Programmet 2012 hade en budget på 8 miljoner kronor.[3] Att SVT uppger vad program kostar är ovanligt. Uppgiften framkom i samband med att Dagens Nyheter i slutet av juli 2012 inlett undersökningar av representationskostnader inom myndigheter[4].

Programledare[redigera | redigera wikitext]

Nedan står vilka olika programledare som ledde de olika säsongerna av sommarlov

Programledare Säsonger
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Gila Bergqvist
Jan Trolin
Ellinor Persson
Peter Settman
Fredde Granberg
Erik Haag
Sara Haag
Peps Svensson
Kringlan Svensson
Malin Olsson
Joni Söderström Winter
Rijal Mbamba
Farah Erichsén
Alexander Hermansson
Angelika Prick

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.svt.se/playtips/artister-klara-for-sommarlov
  2. ^ https://www.svt.se/barnkanalen/sommarlov
  3. ^ "Rapport kl 19:30 Arkiverad 30 augusti 2012 hämtat från the Wayback Machine." (vid 4:40), 28 augusti 2012. Även Aktuellt (vid 3:20), 28 augusti 2012. Sett den 28 augusti 2012.
  4. ^ Mattias Carlsson. "De lägger miljoner på vin och middagar", Dagens Nyheter, 30 juni 2012. Läst den 28 augusti 2012.