Song Huizong

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kejsare Huizong av Song.

Song Huizong (även Hui Tsung) född 1082, död 1135, var en kinesisk kejsare under Songdynastin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Huizong var den åttonde och en av de mest kända kejsarna av Songdynastin. Han var också konstnär och konstsamlare och levde sitt liv i lyx men slutade i en tragedi. Han målade bland annat fåglar, blommor och stämningsfulla landskap och var dessutom en stor mecenat och grundade den berömda akademin, Hanlinakademin ("Penselskogen").

Född Zhao Ji, var han den 11:e sonen till kejsar Shenzong. I februari 1100 dog hans äldre halvbror kejsaren Zhezong utan någon efterlevande son, och Huizong efterträdde honom nästa dag som kejsare. Han regerade från 1100 till 1126.

Huizong var berömd för sitt stöd av taoismen. Han var också en skicklig poet, kalligraf och musiker. Han underhöll många konstnärer vid sitt hov, och katalogen över hans kejserliga konstsamling omfattar över 6000 kända målningar.

Som en sann konstnär, hade Huizong försummat armén, och Songkina blev allt svagare och föll i händerna på utländska fiender, trots hans omarbetning av de symboliska Nine Tripod Cauldrons i 1106 i ett försök att hävda sin auktoritet. Huizong abdikerade den 18 januari 1126 till förmån för sin son, som då kallas kejsar Qinzong och lämnade huvudstaden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia