Sophie Bolander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sophie Bolander
Sophie Bolander SPG.png
Född28 januari 1807[1]
Göteborgs stad[1], Sverige
Död2 juni 1869[1] (62 år)
Göteborgs stad[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningSkribent
FöräldrarGustaf Eric Bolander
Redigera Wikidata

Sophie Christina Mathilda Bolander, född 28 januari 1807 i Göteborg, död där 2 juni 1869[2], var en svensk novell- och romanförfattare. Hon var främst känd för sina verk om uppfostran av flickor in i den samtida kvinnorollen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till färgfabrikören Gustav Erik Bolander (d. 1826) och Johanna Kristina Carlström. Efter faderns död bodde hon länge hos sin förmögne bror. Hon var guvernant hos familjen Posse 1838-44 och undervisade från 1845 till 1855 som musiklärare vid Kjellbergska flickskolan i Göteborg.[3]

Under 1850-talet gick flera av hennes romaner och noveller som följetonger i tidningar som Göteborgs handels- och sjöfartstidning, Post- och inrikes tidningar och Aftonbladet. Hennes antiaristokratiska roman Trolldomstecknet betraktas som en av Sveriges första tendensromaner.

Bolander är främst känd för sitt intresse för könsfrågor. Hon vände sig emot samtidens ytliga och konstlade bildning av flickor och ansåg att de borde få en mer seriös utbildning, men inte för att kunna yrkesarbeta utan för att utveckla sig privat och bättre kunna uppfylla sin roll som hustru och mor. I sin strävan att förbättra kvinnors utbildning hade hon samma mål som Fredrika Bremer, men denna påpekade att Bolander endast följde henne halvvägs, eftersom Bremer ville att denna utbildning skulle leda till yrkesarbete och en offentlig och självständig roll för kvinnor, vilket Bolander opponerade sig mot.

Verk (urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Tante Agnetas aftonberättelser för sina unga vänner, 1840
  • Qvinnan med förmyndare, 1842 ( titeln polemisk mot Amelie von Strussenfelts Qvinnan utan förmyndare)
  • Modern i hemmet – Eller några tankar rörande uppfostran, 1844
  • Trolldomstecknet, 1845
  • Några små äktenskaps-skizzer, 1857

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sophie C M Bolander, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt Biografiskt Lexikon-ID: 17900, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Göteborgs Kristine FIII:2, sidan 42 (dödbok)
  3. ^ Edit Hedin, Göteborgs flickskolor Arkiverad 7 april 2016 hämtat från the Wayback Machine., 1967

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]