Sothöns

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sothöns
Fulica-americana-003.jpg
Amerikansk sothöna (Fulica americana)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTran- och rallfåglar
Gruiformes
FamiljRallar
Rallidae
SläkteSothöns
Fulica
Vetenskapligt namn
§ Fulica
AuktorLinné, 1758
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om fåglar med

Sothöns (Fulica) är ett litet släkte med medelstora rallar (ibland även kallade sumphöns) där merparten av släktets nu levande tio arter återfinns i Sydamerika, men släktet finns även representerat i Nordamerika, Europa, Asien och Afrika.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Dessa rallar har till största delen svart fjäderdräkt. I motsats till många andra rallar är sothönorna ganska lätta att få syn på då de gärna simmar öppet ute i vattnet. Alla arter känns igen på en färgad "sköld" ovanför näbbroten. Liksom andra rallar har de flikade tår.

De har små rundade vingar och är inte särskilt skickliga flygare, trots att de flesta kan flyga långa sträckor, vilket bland annat bevisas av att felflugna individer av amerikansk sothöna (Fulica americana) återfunnits i Europa. Alla släktets arter flyttar om nätterna.

De är allätare och lever främst på vattenväxter, men också smådjur och ägg. De är aggressiva i sina revir under häckningsperioden, men övrig tid på året kan de leva i flockar med varierande antal i grunda välgödda vattendrag, som de föredrar.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Sothönsens närmaste släktingar är rörhönsen i Gallinula. Det finns idag tio nu levande arter i släktet. En art har dött ut under historisk tid och man har funnit fyra förhistoriska arter inom släktet, varav två förekom under holocen.

Nu levande arter[redigera | redigera wikitext]

Tidigare urskildes även en art i Västindien, Fulica caribaea, men den anses idag oftast som en färgmorf av amerikansk sothöna.

Utdöda arter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Baseras på en översättning av engelskspråkiga Wikipedias artikel Coot

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]