Southampton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Southampton (olika betydelser).
Southampton
Stad
Bargate i Southampton
Bargate i Southampton
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Region Sydöstra England
Grevskap Hampshire
Distrikt Southampton
Koordinater 50°54′09″N 01°24′15″V / 50.90250°N 1.40417°V / 50.90250; -1.40417
Area 53,54 km²[1]
Folkmängd 253 651 (2011)[1]
Befolkningstäthet 4 738 invånare/km²
Tidszon WET (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
Postort SOUTHAMPTON
Postnummer SO14–SO19
Riktnummer 023
Geonames 2637487
Southamptons läge i Hampshire
Red pog.svg
Southamptons läge i Hampshire
Torg i Southampton.

Southampton (engelskt uttal: [saʊθˈ(h)æmptən] lyssna) är en stad i grevskapet Hampshire i södra England. Staden ligger 110 kilometer sydväst om London och 24 kilometer nordväst om Portsmouth. Den ligger i enhetskommunen (unitary authority) Southampton. Tätortsdelen (built-up area sub division) Southampton hade 253 651 invånare vid folkräkningen år 2011.[1]

Southampton har ett antal förorter, bland annat Bassett, Bitterne, Millbrook, Shirley, Swaythling och Wollston.

Staden blev kraftigt bombad av tyskarna under andra världskriget, och många historiska byggnader ödelades. Delar av den gamla stadsmuren finns bevarad liksom stadsporten Bargate i den norra delen av muren.

University of Southampton och Southampton Solent University (tidigare Southampton Institute) är de främsta läro- och forskningscentrumen i staden. Ordnance Survey, det brittiska kartverket, har sitt högkvarter i staden.

Hamnen är den viktigaste på Englands sydkust och används både för kommersiell trafik och fritidsbåtar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Man har hittat spår efter bosättningar från stenåldern i området, men den första permanenta bebyggelsen är från romersk tid. Staden är känd som Clausentrum och var hamnstad för Winchester och Salisbury.

Anglosaxarna flyttade stadens centrum över floden Itchen, till platsen där staden ligger idag. Southampton fortsatte att vara en viktig hamn. År 1014 ska Knut den store ha besegrat den anglosaxiska kungen Ethelred II. Det var också under detta slag Knut sägs ha bestämt tidvattnet att stoppa. Efter normandernas erövring av England blev Southampton den viktigaste hamnen för transport mellan Winchester, som var Englands huvudstad under denna period, och Normandie.

Geografi och klimat[redigera | redigera wikitext]

Southamptons geografi är starkt influerat av havet och floderna. Staden ligger på den norra delen av Southampton Water, en översvämmad floddal. På platsen går också de två floderna Test och Itchen ihop. Test, som har ett rikt liv av lax, rinner längs den västra kanten av staden, medan Itchen delar Southampton i två delar; öster och väster. Stadens centrum ligger på en halvö mellan de två.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Southamptons fotbollslag heter Southampton FC, men kallas ofta The Saints (helgonen). Southampton FC har såväl dam- som herrlag. Herrlaget spelar i Premier League.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]