Soweto

Bostadsområde i Soweto.
Nelson Mandelas hem i Soweto före fängslandet, nu ett museeum.

Soweto, ursprungligen förkortning för South-Western Townships[1], är en vidsträckt och till viss del nedgången och gettoliknande förstad till Johannesburg i Sydafrika. Där finns allt från skjul till medelklassområden och rena lyxvillor.

Folkmängden uppgick till 1 271 628 invånare vid folkräkningen 2011.[2] Soweto ingår i kommunen City of Johannesburg Metropolitan Municipality.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under apartheidtiden blev Soweto en arbetarstadsdel som de svarta var hänvisade till. De svarta och färgade arbetade inne i Johannesburg på dagtid men fick åka tillbaka till sovstaden Soweto på kvällen.

I juni 1976 anordnade svarta skolungdomar en skolstrejk samt demonstrationer i Soweto i protest mot den undermåliga undervisning de var hänvisade till under apartheidstyret. Man opponerade sig även mot att bland annat matematikundervisningen skulle ske på afrikaans i deras skolor, istället för engelska. Dessa fredliga protester möttes av regimen med massivt våld den 16 juni 1976, då ett stort antal skolungdomar dödades eller sårades av polisens kulor. Den 16 juni är sedan dess en särskild minnesdag i Soweto och, efter apartheids fall, helgdag i hela Sydafrika när det gäller kampen mot apartheid, och datumet firas som ungdomens dag (Youth Day).

Soweto är viktigt för att förstå Sydafrikas historia och väg till frihet och demokrati. Där finns flera viktiga platser, såsom Nelson Mandelas tidigare hem (numera museum), Desmond Tutus hem, Regina Mundikyrkan som var en viktig mötesplats under kampen mot apartheid (och där man fortfarande kan se kulhål efter poliserna) och Walter Sisulu Square där ANC:s Freedom Charter skrevs. Flera av ANC:s ledare som numera sitter i regeringen kommer ursprungligen från Soweto.

Näringsliv och kultur[redigera | redigera wikitext]

Flera av Sydafrikas främsta fotbollslag kommer från Soweto, till exempel Orlando Pirates och Kaizer Chiefs FC. I Soweto finns Orlando Stadium, som användes under fotbolls-VM 2010, flera stora köpcentrum och ett av Afrikas största sjukhus. Det finns numera flera olika agenturer som anordnar guidade turer till och inom Soweto för turister.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Soweto i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 26 oktober 2016.
  2. ^ "City of Johannesburg". adrianfrith.com. Läst 26 oktober 2016. (engelska)