Spårbuss

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej samma sak som rälsbuss eller stombuss.
Spårbuss på O-Bahn Busway i Adelaide
Hjulen på en spårbuss i Mannheim, Tyskland
Spårbuss på Southgate Avenue, Crawley, Storbritannien

En spårbuss eller guidad buss är en buss med gummihjul som ändå kan styras av spår.

De kan ha med horisontella fjädrande stödhjul för styrning i en bana med uppstående kanter, till exempel som i Mexico City, betongspår som styr bussen. De kan ändå gå som vanlig buss på gator och vägar utan spår. När bussen befinner sig på spåret behöver föraren inte hålla i ratten.[1]

Spårbussen försöker kombinera bussens flexibilitet med spårvagnens mindre krav på utrymme, men det är väl sällan detta har uppnåtts. De är dyrare utan stora fördelar. Ett problem är att bussar på sträckor utan spår inte tillåts vara längre än vanliga bussar, medan spårvagnar kan vara längre än så, och längden är en viktig fördel (högre kapacitet) man då missar med spårbuss om det inte ska vara spår överallt. I vissa fall används elektrisk drivning av bussarna, via kontaktledning och via stålhjulen, och det är en fördel, även om man då i stort sett har en spårvagn (de kallas ibland spårvagn på gummihjul), och kan förlora dieselbussens frihet att gå på alla gator.

Spårbuss finns i första hand i Storbritannien, ett land där det finns särskilda restriktioner på bussars längd inne i städerna, vilket inte behöver gälla spårbussar. Traditionellt löses problemet med att bussar är för korta i Storbritannien med tvåvåningsbussar.

I Paris metro går på vissa linjer liknande fordon, med gummihjul och horisontella stödhjul, kopplade till långa elektriska tunnelbanetåg. Det har fördelen med mindre buller, snabbare acceleration och bromsning och färre järnpartiklar i luften. Denna teknik liknar dock VAL-tekniken mer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Spårbuss - Bussen som går som på räls” (på svenska). Världens häftigaste. 21 januari 2016. https://www.varldenshaftigaste.se/artiklar/sparbuss-bussen-som-gar-som-pa-rals/. Läst 26 oktober 2018.