Spöken i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Det här är en artikel som tar upp fiktiva spöken och liknande från J.K. Rowlings böcker om Harry Potter.

I den första filmen Harry Potter och de vises sten visas cirka tjugo spöken samtidigt, ett betydligt högre antal än vad som bekräftas av J.K. Rowling i böckerna.

Blodige Baronen[redigera | redigera wikitext]

Blodige Baronen
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareTerence Bayler
Anknytning
LojalitetHogwarts
BostadHogwarts
ElevhemSlytherin
Information
KönMan

Den Blodige Baronen är ett av spökena på Hogwarts, och han är Slytherins elevhemsspöke. Han är den enda personen, med undantag för Dumbledore, som kan hålla kontroll över Peeves, och av någon anledning är Peeves mycket rädd för den Blodige Baronen, och kallar honom bland annat för "Mr Baron".

Baronen är täckt med stänk av silvrigt blod, som kommer från det svartsjukemord han begick på Helena Ravenclaw (aka grå damen) innan han själv tog sitt liv. (Avslöjas i Harry Potter och dödsrelikerna då Harry frågar den grå damen om Ravenclaws diadem som också är en horrokrux.)

I böckerna framstår den Blodiga Baronen som sträng och skrämmande, men i filmerna verkar han snarare vara munter.

Cuthbert Binns[redigera | redigera wikitext]

Cuthbert Binns
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetHogwarts
BostadHogwarts
ÄmneTrolldomshistoria
Information
KönMan

Professor Cuthbert Binns är lärare i Trolldomshistoria, och är den enda läraren på Hogwarts som är ett spöke. Det är sägs att han dog då han tog sig en tupplur i lärarrummet, men fortsatte att undervisa som om ingenting hade hänt. Man kan spekulera om huruvida han vet om att han är död eller inte, men i böckerna beskrivs det flera gånger hur han kommer in i klassrummet genom svarta tavlan. Hans klasser är allmänt verkligt tråkiga, och Binns försöker inte ens engagera sina elever. Snarare är det som så att han dränker eleverna med oändliga historier, såsom den om "Den internationella Warlockkonventionen 1289" med en enahanda röst, som låter som en gammal dammsugare. En och annan elev skriver ned anteckningar, samtidigt som Binns försätter eleverna i någon sorts dvala. Ibland verkar han knappast vara medveten om att han har eleverna framför sig, och en gång då eleverna frågade honom om ett historiskt ämne kunde han inte ens komma ihåg något av deras namn.

Binns har ännu inte medverkat i filmerna. Hans förklaring angående Hemligheternas kammare i den andra filmen hölls istället av Minerva McGonagall.

Grå Damen[redigera | redigera wikitext]

Grå Damen
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareNina Young, Kelly Macdonald
Anknytning
LojalitetHogwarts
BostadHogwarts
ElevhemRavenclaw
Information
KönKvinna
BlodRenblod

Den Grå Damen är Ravenclaws spöke.

J.K. Rowling har berättat att den Grå Damen var med mycket kort i Harry Potter och de vises sten. Det sägs att den Grå Damen är det spöke som Harry och Ron mötte då de skulle besöka Erised-spegeln. Harry Potter-fans har inte hittat något annat spöke utan namn i boken, och därför är det antaget att detta var den Grå Damen. Hon kan även vara spöket med långt hår som svävar förbi Harry och Hagrid då de talar om Dumbledores och Snapes konversation i Harry Potter och Halvblodsprinsen.

Enligt ett brev som J.K. Rowling skrev till Nina Young, skådespelaren som spelade Grå Damen i den första filmen, är hon "a highly intellectual young lady …. She never found true love as she never found a man up to her standards." ("en högt intellektuell ung dam …. Hon fann aldrig äkta kärlek eftersom hon aldrig fann en man som kunde leva upp till hennes nivå"). Hon gör ett större framträdande i de bortklippta scenerna på Harry Potter och Hemligheternas kammare (DVD:n), då Harry hittar Tom Dolders dagbok, och ber henne om hemlighållande. Det verkar konstigt att Ravenclaws spöke får vistas i Gryffindortornet, men filmerna strider ofta mot böckerna. I sjunde boken avslöjas det att grå damen var dotter till Rowena Ravenclaw och heter Helena Ravenclaw.

Det var hon som berättade för Tom Dolder var hon hade gömt Rowena Ravenclaws diadem, som förvandlades till en av Voldemorts horrokruxer.

Man kan se den gråa damen i den första filmen Harry Potter och de vises sten då hon går och pratar med Huvudlöse Nick.

Missnöjda Myrtle[redigera | redigera wikitext]

Missnöjda Myrtle
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareShirley Henderson
Anknytning
BostadHogwarts
ElevhemRavenclaw
Information
KönKvinna
Hårfärgstripigt (bok), mörkt (film och bok)
BlodMugglarfödd

Missnöjda Myrtle (död ca 13 juni 1943) är ett spöke som spökar på flickornas toalett på första våningen på Hogwarts skola. Precis som smeknamnet antyder vill hon oftast gråta, gnälla och beklaga sig, särskilt när döden kommer på tal. Hermione brukar uttrycka det som att hon är "lite känslig".

Shirley Henderson spelade Missnöjda Myrtle i Harry Potter och Hemligheternas kammare och Harry Potter och den flammande bägaren.

Myrtle (okänt efternamn) är en mugglarfödd häxa som dog som elev på Hogwarts, femtio år tidigare än Harry Potter-böckerna utspelar sig. Det verkar som om Myrtle ofta blev mobbad under sina år på Hogwarts, vilket gjorde henne väldigt deprimerad och hon gömde sig ofta på flickornas toalett och grät. Olyckligtvis fanns ingången till Hemligheternas kammare gömd i handfatet. En gång då Myrtle befann sig därinne för att komma undan Olive Hornby, en klasskamrat som envisades med att reta henne, öppnades kammaren och Tom Dolders basilisk kom ut och dödade henne.

Efter sin död förföljde Myrtle Olive var hon än gick. Olive klagade hos Trolldomsministeriet, som beordrade Myrtle att återvända till Hogwarts. Sedan dess har Myrtle hemsökt samma toalett som hon dog på.

Till skillnad från de andra Hogwartsspökena är Myrtle inte så sällskaplig. Hon är känslig för det faktum att hon är död (men även för allt annat). Hon är dyster och deprimerad, och hon säger att hon mestadels tillbringar tiden med att tänka på döden. Den ständiga nedstämdheten och jämrandet orsakar problem med rören. Myrtle befinner sig ofta i vattenlåset, och spolas då och då av misstag ut i sjön.

Missnöjda Myrtles viktiga roll i Harry Potter och Hemligheternas kammare är att hjälpa Harry Potter, Ron Weasley och Hermione Granger att ta reda på mer om monstret i Hemligheternas kammare. Myrtle verkar väldigt förtjust i Harry, och erbjuder honom att de ska dela toaletten om han dör.

Myrtle hjälper även Harry med den andra uppgiften i den magiska trekampen i Harry Potter och den flammande bägaren. Det är Myrtle som berättar för Harry att han ska öppna det gyllene ägget under vattnet för att få reda på vad det betyder.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen pratar hon med den bekymrade Draco Malfoy som är orolig över huruvida han kommer lyckas med den uppgift han fått av Lord Voldemort. Hon tycker att Ron är lite jobbig. Hon tycker att Cedric Diggory är väldigt snygg

Nästan Huvudlöse Nick[redigera | redigera wikitext]

Sir Nicholas de Mimsy-Porpington
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareJohn Cleese
Anknytning
LojalitetHogwarts
BostadHogwarts
ElevhemGryffindor
Information
KönMan

Nästan Huvulöse Nick (död 31 oktober 1492) är smeknamnet på Gryffindors elevhemsspöke, och det riktiga namnet är Sir Nicholas de Mimsy-Porpington. Han fick sin hals nästan helt kapad (45 hugg i halsen), men är inte tillräckligt halslös för att få gå med i organisationen De huvudlösa jägarna. Då Sir Nicholas firar sin femhundrade "Dödsdag" i Hogwarts fängelsehålor, blir han vän med Harry Potter. Det är hans dödsår som givit grunden åt tidslinjen över datum i Harry Potter.

Sir Nicholas har en liten roll i Harry Potter och de vises sten, där han nästan bara presenteras som Gryffindors elevhemsspöke. I Harry Potter och Hemligheternas kammare blir han utsatt för basilisken som Ginny Weasley släpper lös, då Tom Dolder driver henne. Basiliskens blick skulle döda alla som mötte den, men Nick, som ju redan var död, kunde inte dö igen. De elever som blev anfallna dog inte eftersom de inte såg ormen direkt i ögonen, utan hade en barriär mellan.

Sir Nicholas är med igen i Harry Potter och Fenixorden, då han förklarar döden för Harry, och vad det betyder då ett spöke lämnas kvar. Harry hade hoppats på att bli lättad, men Nicks förklaring förgör Harrys förhoppningar om att få återse Sirius Black. Nick klargör att detta är omöjligt.

I filmerna Harry Potter och de vises sten (2001), Harry Potter och Hemligheternas kammare (2002) och Harry Potter och Fenixorden (2007) spelas Sir Nicholas av John Cleese.

Peeves (dock ej ett spöke)[redigera | redigera wikitext]

Peeves
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareRik Mayall
Anknytning
LojalitetKaos, Fred och George Weasley
BostadHogwarts
Information
KönMan
HårfärgSvart
ÖgonfärgSvart

Huvudartikel: Peeves

Peeves är en poltergeist, dock ej ett spöke[1], och är känd för att ställa till oreda på slottet Hogwarts, där böckerna/filmerna mestadels utspelar sig. Han gillar speciellt att kasta och ta sönder saker som vaktmästaren Argus Filch sedan får ta hand om.

Han har många gånger varit nära på att få åka ut ur Hogwarts men har lyckats få stanna kvar, ett faktum som Argus Filch inte gillar, eftersom det är han som är ivrigast med att försöka få ut honom.

Rik Mayall spelade in en scen till första filmen. Scenen klipptes dock bort.

Sir Patrick Delaney-Podmore[redigera | redigera wikitext]

Sir Patrick Delaney-Podmore
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetDe huvudlösa jägarna
Information
KönMan

Sir Patrick Delaney-Podmore är ledare för De huvudlösa jägarna. Han förbjuder Nästan Huvudlöse Nick att gå med i organisationen, eftersom han inte är helt huvudlös, utan huvudet sitter delvis fortfarande kvar. Sir Patrick är känd bland spökena i Harry Potter-böckerna, och lyckas genomföra många trick som får honom att bokstavligen tappa huvudet, inklusive den gången då han hoppar falskt då han ser Harry Potter, Ron Weasley och Hermione Granger på Nicks dödsdagsfest. Han kan vara en stamfader till Sturgis Podmore, en medlem av Fenixorden, sedan de har samma ovanliga efternamn, men det har inte refererats i böckerna.

Tjocke munkbrodern[redigera | redigera wikitext]

Tjocke munkbrodern
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareSimon Fisher-Becker
Anknytning
LojalitetHogwarts
BostadHogwarts
ElevhemHufflepuff
Information
KönMan

Den Tjocke munkbrodern är Hufflepuffs spöke. Han är en munter man, och mycket förlåtande. I Harry Potter och de vises sten, då förstaårseleverna väntar på att Minerva McGonagall ska komma tillbaka, och spökena passerar över dem, ber den Tjocke munkbrodern att Peeves ska få vara med på välkomstfesten trots allt sattyg som han tidigare ställt till med.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hp-lexicon.org

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Harry Potter-wikin har en artikel om Spöken