Spöket och Mrs. Muir

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spöket och Mrs. Muir
(The Ghost and Mrs. Muir)
Spöket och Mrs. Muir
Genreromantik, fantasy
RegissörJoseph L. Mankiewicz
ProducentFred Kohlmar
ManusPhilip Dunne
Baserad påThe Ghost and Mrs. Muir av R.A. Dick
OriginalmusikBernard Herrmann
ProduktionsbolagTwentieth Century Fox
LandUSA
Språkengelska
IMDb SFDb

Spöket och Mrs. Muir (originaltitel The Ghost and Mrs. Muir) är en amerikansk film från 1947, regisserad av Joseph L. Mankiewicz. Filmen är ett romantiskt drama med fantasyinslag.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I början av 1900-talet flyttar den unga änkan Lucy Muir (Gene Tierney) till en kuststad tillsammans med sin dotter (Natalie Wood) och hushållerska. Mot mäklarens rekommendationer hyr hon ett hus som hemsöks av ett spöke.

Spöket är husets bortgångne tidigare ägare, sjökaptenen Daniel Gregg (Rex Harrison), som berättar sin livs historia för Lucy, som skriver ner den i bokform och tar den till ett förlag, som köper manuskriptet. Hos förläggaren träffar Lucy den stilige Miles Fairley (George Sanders), som visar sig vara en berömd barnboksförfattare. De inleder ett förhållande, ursprungligen till sjökaptenens stora missnöje. Han beslutar sig dock snart för att lämna älskarna ifred och övertygar Lucy om att han bara funnits i hennes drömmar, men förhållandet tar ändå slut när Lucy upptäcker att Miles redan är gift.

Lucy drar sig tillbaka till sitt hus och tillbringar resten av sitt liv som ensam. Flera år senare, när Lucys dotter ska gifta sig, berättar dottern att hon kände till kapten Gregg, vilket väcker Lucys minnen om honom till liv. Senare dör Lucy och förenas med kapten Gregg.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen bygger på en roman från 1945 av R.A. Dick (pseudonym för Josephine Leslie). Berättelsen gjordes även som TV-serie 1968-1970.

Filmen Oscarnominerades för bästa svartvita foto.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]