Hoppa till innehållet

Space Invaders

Från Wikipedia
Space Invaders
Tilt byte - 10.jpeg
Arkadspelet Space Invaders
Information
ÅrJuni 1978[1]
UtvecklareTaito
UtgivareJapan Taito
Nordamerika Midway
GenreSkjutspel
Antal spelareSingleplayer
FormatArkad
Arbetslag
SpeldesignTomohiro Nishikado

Space Invaders (スペースインベーダー Supēsu Inbēdā?) är ett av de mest berömda arkadspelen. Varianter på spelet förekommer fortfarande i samlingar av enkla datorspel. Spelet programmerades av Tomohiro Nishikado 1978 med Taito som utgivare.

Spelupplägg

[redigera | redigera wikitext]

Spelaren styr en kanon som alltid är längst ned på skärmen men kan glida i sidled åt höger och vänster. Från skärmens övre del kommer ett antal fientliga rymdmonster, Space Invaders, i rätblocksformation medan de rör sig fram och tillbaka i sidled och sakta åker nedåt på skärmbilden.

Spelarens måste skjuta alla angriparna innan någon av dem hunnit ned till botten av skärmen. Ju färre fiender som återstår, desto snabbare rör de sig, dock fortfarande med samma inbördes positioner som de hade när hela formationen först visade sig. Fienderna kan ibland skjuta tillbaka, men inte sikta. I vissa varianter av spelet har spelaren skydd i form av hus, men förstörs gradvis när de blir träffade av rymdmonstren eller spelarens skott.

Ryktet gör gällande att orsaken till den ökade accelerationen var att de ursprungliga spelmaskinerna inte hade processorkraft att flytta alla fiender med full hastighet, men allt eftersom fiender försvann blev det fler klockcykler över för de fiender som fanns kvar.

Spel i serien

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]