Hoppa till innehållet

Spaceship Two

Från Wikipedia
Scaled Composites Model 339 Spaceship Two
SS2 and VMS Eve.jpg
Spaceship Two utgör här centralkroppen av luftfarkosten på bilden, vilande under sin moderfarkost White Knight 2 inne i en hangar i Mojave.
Beskrivning
Besättning2+6
Första flygning10 oktober 2010
TillverkareScaled Composites
Antal tillverkade2 st
Utvecklad frånScaled Composites SpaceShipOne
Data
Längd18,3 m
Spännvidd8,3 m
Höjd5,5 m
Max. startvikt9 740 kg
Motor(er)1 × RocketMotorTwo
Prestanda
Max. hastighet4 000 km/h
Max. flyghöjd110 000 m
Ritning

Spaceship Two är en rymdfarkost tillverkad av Scaled Composites som släpps från White Knight 2 uppe i luften för att sedan fortsätta flyga nästan ända ut i rymden med sina piloter. Den kan ta sex betalande turister och två piloter nästan upp till rymden, vid en höjd mellan 80 och 90 kilometer, och där låta dem uppleva några minuters tyngdlöshet.[1]

Köpare av denna privata rymdfarkost är Virgin Galactic. Det är en uppföljning av SpaceShipOne som vann Ansari X Prize. Farkosten är byggd av kompositmaterial och drivs av en hybridraketmotor.

Farkosten presenterades för massmedia i december 2009 i Mojaveöknen i New Mexico i USA.

Tidiga provflygningar[redigera | redigera wikitext]

28 oktober 2010 genomfördes andra glidflygningen efter att WK2 släppt den uppe i luften. Alla femton flygningarna har genomförts utan att raketmotorerna varit installerade och har varit framgångsrika. Man har provat fjädringsmekanismen som skall bromsa farten under landning vid ett par tillfällen. Under 2010–2011 gjordes sju provstarter av raketmotorn i testbänk på marken. Alla tester var framgångsrika.

Haveriet i oktober 2014[redigera | redigera wikitext]

Vid den första testflygningen sedan januari 2014, skedde en olycka den 31 oktober 2014. En rymdfarkost av denna modell, VSS Enterprise, lyfte från Mojave Air and Space Port och exploderade senare och havererade i Mojaveöknen, Kalifornien. Katapultstolen utlöstes av huvudpiloten som landade med fallskärm. Den andre piloten återfanns död inne i planet. Huvudpiloten fördes med svåra skador till ett sjukhus i Lancaster.[2][3] Efter olyckan kritiserades ledningen för Virgin Galactic av bland andra raketforskaren Carolynne Campbell-Knight, som hävdade att den förolyckade rymdfarkosten skulle drivits av instabilt raketbränsle, vilket i så fall skulle vara orsaken till olyckan.[4] NTSB:s utredning, som publicerades den 28 juli 2015, kom dock till slutsatsen att händelsen orsakades av ett handhavandefel av en av piloterna.[5].

VSS Unity[redigera | redigera wikitext]

VSS Unity påbörjade testflygningar i februari 2016.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]