Spansk fluga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spansk fluga
Status i Sverige: Akut hotad
Lytta-vesicatoria.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Ordning Skalbaggar
Coleoptera
Underordning Allätarbaggar
Polyphaga
Familj Oljebaggar
Meloidae
Underfamilj Meloinae
Tribus Lyttini
Släkte Lytta
Art Spansk fluga
L. vesicatoria
Vetenskapligt namn
§ Lytta vesicatoria
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Spansk fluga, en cirka 2 centimeter lång metalliskt gulgrön eller blågrön skalbagge (Lytta vesicatoria) i familjen Meloidae.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den är vanlig i södra och sydöstra Europa. Den har gått tillbaka i Mellan- och framför allt i Nordeuropa. I Sverige finns den på Öland och eventuellt fortfarande på Ven i Skåne[1].

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

De vuxna insekterna är värmeälskande, dagsaktiva djur som främst lever av ask, syren och kaprifolväxter.

Larven lever som parasitoid i larvbon av solitära bin, där den först förtär ägget och sedan den föda som var avsedd för bilarven. Den kan också tränga in i angränsande bon och förtära larver och föda. Den nykläckta larven är slank och lättrörlig. När den väl har installerat sig i biboet förvandlas den och blir kort och tjock. [1]

Kommersiell användning[redigera | redigera wikitext]

Namnet kommer sig av att spanjorerna exporterade skalbaggarna i torkad form till apotek över hela Europa. Den torkade skalbaggen var ett ryktbart läkemedel som bland annat rekommenderades av den svenske sjuttonhundratalsläkaren Nils Rosén von Rosenstein.

Förfalskningar har förekommit med bland annat liknande skalbaggar, såsom guldsmeden (Cetonia aurata), Cetonia æncea, myskbagge (Cerambyx moschatus) samt de små gröna skalbaggarna Chrysomela viridis och Chrysomela fastuosa. [2]

Spansk fluga skulle hjälpa mot huvudvärk, "i alla hetsiga Febrar, mot Tandvärk, när den kommer af Rheumatisme, i alla Utslags-febrar, i Inflammations-febrar, i Fluss på ögon och öron, i Höftvärk".[källa behövs]

Denna skalbagge innehåller ett ämne (kantaridin) [3] som i form av liniment är irriterande för huden och ökar blodgenomströmningen, vilket kan kännas underlättande vid muskelvärk, reumatism och liknande. Har också använts som afrodisiakum (potenshöjande medel) för män. På grund av de svåra njurskador som ämnet förorsakar har detta bruk i stort sett upphört, men enstaka dödsfall har förekommit i modern tid.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Naturvårdsverket Åtgärdsprogram för bevarande av spansk fluga
  2. ^ Nordisk Familjebok, uggleupplagan
  3. ^ Ordet kan härledas från latin cantharis, som i sin tur kommer från grekiska kantharis = tordyvel. (Ref Elias Wessén, Våra ord, deras uttal och ursprung. Norsteds, Stockholm 1966.)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]