Spanskginst

Från Wikipedia
Spanskginst
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningÄrtordningen
Fabales
FamiljÄrtväxter
Fabaceae
UnderfamiljFaboideae
TribusGenisteae
SläkteSpanskginstsläktet
Spartium
Carl von Linné, 1753
ArtSpanskginst
S. junceum
Vetenskapligt namn
§ Spartium junceum
AuktorCarl von Linné, 1753
Närbild på blommor
Närbild på blommor

Spanskginst (Spartium junceum) art i familjen ärtväxter och den enda arten i släktet Spartium. Den växer vild på Azorerna, Madeira, Kanarieöarna, i Medelhavsområdet och i Kaukasus. Arten är inte härdig i Sverige men odlas ibland som krukväxt.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Närbild på blomställningen

S. junceum är en kraftfull lövfällande buske som når en höjd av 2 - 4 meter, i undantagsfall även 5 meter och med huvudstammar upp till 5 centimeter i diameter, i sällsynta fall upp till 10 centimeter. Den har tjocka, något suckulenta grågröna skott som liknar tågväxternas strån. På dessa skott sitter sparsamt med blad som är 1 - 3 centimeter långa och upp till 4 millimeter breda. Bladen har mycket liten betydelse för växtens framgång eftersom det mesta av dess fotosyntes utförs i de gröna skotten. Det här arrangemanget gör att det går åt ganska lite vatten och är en anpassning till det torra klimatet där den lever. Bladen faller av tidigt.[1] På senvåren och på sommaren täcks skotten av rikliga doftande blommor som liknar ärt-blommor och är 1 - 2 centimeter breda. Blomman är gul.[2] På sensommaren mognar de 8 - 10 centimeter långa ärtskidorna och blir svarta. De spricker upp, ofta med en hörbar liten smäll, och sprider fröna en bit bort från moderplantan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jepson Manual Treatment”. Arkiverad från originalet den 15 september 2016. https://web.archive.org/web/20160915030444/http://ucjeps.berkeley.edu/cgi-bin/get_JM_treatment.pl?3691,4212,4213. Läst 2 september 2016. 
  2. ^ Davies, Paul; Bob Gibbons. Field Guide to Wild Flowers of Southern Europe. The Crowood Press Ltd