Sparbankens spargris, Gullmarsplan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sparbanksgrisen, 1952.

Sparbankens spargris var en rörlig ljusreklam för Stockholms Sparbank vid Gullmarsplan i södra Stockholm. Skylten togs ner i slutet av 1980-talet i samband med att banken bytte namn.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Spargris-skylten ritades 1952 av Erik Lindström på Morneon och monterades på den norra gaveln av hörnfastigheten Gullmarsplan 1, även kallad "Gullmarshuset". I bottenvåningen hade banken sina lokaler. Skylten visade högst upp Sparbanks-eken med texten "Stockholms Sparbank" därunder. Längre ner på fasaden fanns en lysande spargris. Till höger om Sparbanks-eken trillade med jämna mellanrum sju slantar ner i grisen genom att de tändes en och en med hjälp av ett programverk. Skylten på Gullmarsplan blev snabbt folkkär och syntes långt över Johanneshovsbron. Spargrisens fallande slantar påminner mycket om Tuloskylten från 1955, som fortfarande är i funktion. Där ramlar nio halstabletter ner för fasaden till före detta Choklad-Thules fastighet vid Sankt EriksbronKungsholmen.

Bevara äldre reklamskyltar[redigera | redigera wikitext]

Med tanke på att fler klassiska skyltar, som spargrisen med mynten vid Gullmarsplan och DUX-skyltenHötorgsskrapan 1 försvunnit från Stockholms stadsbild efterlyste Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad (mellan 2008 och 2010), i augusti 2009 en tydlig ansvarsfördelning så att skyltar inte bara släcks och tas ner. Hon föreslår därför att stadsbyggnadskontoret dels utreder vem som bär ansvaret för skyltarna, dels tar fram en strategi för hur de gamla reklamskyltarna skall bevaras. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt Dagens Nyheter 2009-10-22

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]