Spartacusförbundet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosa Luxemburg. Karl Liebknecht.
Rosa Luxemburg.
Karl Liebknecht.

Spartacusförbundet (tyska Spartakusbund) var en tysk revolutionär marxist-socialistisk grupp i Tyskland 1916–1919. Medlemmarna kallades spartakister. Namnet är taget efter slaven Spartacus som ledde ett uppror mot romarna år 73 f.Kr.

Spartacusförbundet grundades 1916 av Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht, Leo Jogiches och Clara Zetkin i opposition mot SPD:s pro-krigspolitik. Medlemmarna vände sig mot den borgfred som SPD slutit. År 1917 gick Spartacusgruppen med i USPD men fortsatte att formera sig som en egen grupp inom partiet. År 1918 bytte man på Karl Liebknechts initiativ namn till Spartacusförbundet. Spartacusförbundet var aktivt under tyska novemberrevolutionen 1918. Målet var att få bort militären från makten, socialisering av viktiga industrier och skapandet av en tysk rådsrepublik.

Den 1 januari 1919 ombildades förbundet och blev tillsammans med andra revolutionära grupper Tysklands kommunistiska parti. Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht sköts av Freikorps den 15 januari 1919 i samband med Spartakistupproret i Berlin.

Tysklands kommunistiska parti hade under Weimarrepubliken 1919–1933 ledamöter i riksdagen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]