Sperrylit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sperrylit
Sperrylit
Sperrylit
KategoriArsenidmineral
GruppPyritgruppen
Dana klassificering02.12.01.13
Strunz klassificering02.EB.05a
Kemisk formelPtAs2
FärgTennvit
FörekomstsättVälformad finkristallin, massiv till reniform
KristallstrukturKubiskt diploidalt
SpaltningOtydlig på {001}
BrottConchoidalt
HållbarhetSpröd
Hårdhet (Mohs)6-7
GlansMetallisk
TransparensOgenomskinligt
FluorescensEj fluoriserande
StreckfärgSvart
Densitet10,58
RadioaktivitetEj radioaktivt

Sperrylit, PtAs2, är ett tungt, vitaktigt mineral som består av platina och arsenik och ofta finns som inblandning i svavelkis.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Sperrylit är ett platinaarsenidmineral, som är ogenomskinligt, metalliskt tennvitt och som kristalliserar i isometriskt system med pyritgruppstrukturen. Det bildar kubiska, oktaedriska eller pyritohedrala kristaller utöver massiva och reniforma habitat. Det har otydlig klyvning på {001}, conchoidalt brott, är sprött och har en Mohs-hårdhet av 6 - 7 och en mycket hög specifik vikt av 10,6.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Sperrylit beskrevs först av H. H. Wells 1889 från material som samlas in vid Vermiliongruvan i det som nu är Sudburydistriktet, Ontario, Kanada. Han namngav det efter Francis L. Sperry, chefskemist med det kanadensiska Copper Company i Sudbury, som samlade det ursprungliga materialet 1887. Det påträffades i vittrat material med färglös, transparent kassiterit [SnO2] som tros ha kommit från oxidation av stannit [Cu2 (Fe, Zn) SnS4]].

Sperrylit hittades först som små kristaller som finns med rhodolitgranat och korund vid alluvial sökning efter pärlor i vattendrag som avvattnar Mason Mountain, Macon County, North Carolina. Sperrylit har identifierats i Finland i sulfiddepositioner och förknippas i allmänhet med skiktade mafiska-ultramafiska komplex.

De viktigaste förekomsterna av sperrylit är i nickelmalm vid Sudbury Basin i Ontario, Kanada. Det förekommer också i skiktade vulkaniska komplex av Bushveldregionen Sydafrika och Oktyabr'skoye koppar-nickeldeposition i östra sibiriska regionen av Ryssland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]