Spetsfläckad trollslända

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spetsfläckad trollslända
LibellulaFulvaMale3.jpg
Spetsfläckad trollslända, hane
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Trollsländor
Odonata
Familj Segeltrollsländor
Libellulidae
Släkte Libellula
Art Spetsfläckad trollslända
L. fulva
Vetenskapligt namn
§ Libellula fulva
Auktor Müller, 1764
Spetsfläckad trollslända, ung honor
Spetsfläckad trollslända, ung honor
Hitta fler artiklar om djur med

Spetsfläckad trollslända (Libellula fulva) är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen segeltrollsländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den spetsfläckade trollsländans hane har mörk grundfärg och blåpudrad bakkropp. Honan, liksom unga icke könsmogna hanar, har orangebrun grunddfärg på kroppen, med ett mörkbrunt band på ovansidan av bakkroppen. Vingarna är genomskinliga med mindre, mörka basfläckar och en orangeaktig nyans längs framkanten, vilken är tydligare hos honan än hos hanen. Spetsen på vingen kan hos en del exemplar vara rökfärgad. Vingmärket är mörkt. Vingbredden är 75 till 80 millimeter och bakkroppens längd är 26 till 29 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den spetsfläckade trollsländans utbredningsområde är främst mellersta och södra Europa, från Spanien till Kaspiska havet. I Sverige har den hittats vid Emån och i en mindre population i Södermanland. Den förekommer också i Finland.

I Sverige var arten listad som sårbar av Artdatabanken i 2005 års rödlista. Det största hotet mot arten angavs som dess begränsade utbredningsområde och förslagen till bevarandeåtgärder innefattade därför att se till att dess livsmiljö inte förändras i någon omfattande utsträckning. I 2010 års rödlista listas arten inte längre som hotad.[1] Arten är rödlistad också i Tyskland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den fyrfläckade trollsländans habitat är främst åar och andra lugnt rinnande vattendrag, men även små sjöar med riklig vegetation. Efter parningen lägger honan äggen ensam, fritt i vattnet. Utvecklingstiden frän ägg till imago är två år och flygtiden juni till juli. I de sydligare delarna av utbredningsområdet kan flygperioden vara något längre.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artdatabankens rödlista 2010[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]