Spiekeroogs hästspårväg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spiekeroogs hästspårvagn
Spiekerooger Inselbahn.JPG
Hästspårvagnen på ändhållplatsen i Westend, 2012
Allmänt
PlatsSpiekeroog
Antal linjerUrsprungligen: Byn – Westend
Museibanan: Nya stationen – Westend
Organisation
Invigd1885
Museibanan 1981
Tekniska fakta
BanlängdUrsprungligen 1,6 kilometer.
Förlängd 1891 kilometer
LinjelängdEn kilometer
Antal spårEnkelspår
Spårvidd1000 millimeter
Tågtransport vid passagen genom strandskyddsvallen, 2012
Nya stationshuset, 2005
Gamla tilläggningsplatsen, okänt år

Spiekeroogs hästspårväg (tyska: Inselbahn Spiekeroog) är en enkelspårig spårväg på den ostfriesiska ön Spiekeroog i Tyskland. Efter det att den ursprungliga spårvägen lades ned 1981, inrättades en museispårväg som på delsträckan Stationen–Westend.

Den ursprungliga hästspårvägen[redigera | redigera wikitext]

Banan anlades för att turistnäringen på Herrenstrand i Westend skulle få en bekväm förbindelse med byn. Spårvägen invigdes den 9 juli 1885 som en meterspårig hästbana. Banan började vid huset Noorderloog 10 i centrum av byn och gick via Westerloog över sältan till Westend. Sträckan var 1,6 kilometer lång och hade hållplatser framför Hotel zur Linde, framför Günsels Hotel och på Damenpad. Trafik bedrevs bara under badsäsongen sommartid.

Från 1891 fanns en ny och rejälare tilläggningsplats för färjor på öns sydspets, som hade byggts av virke från lasten på ett strandat trälastfartyg. En sidolinje anlades till tilläggningsplatsen över ett område med salta våtmarker.

Efter det att Langeoogs hästspårväg blivit förstörd hösten 1936, var Spiekeroogs hästspårväg den sista hästspårvägen i drift i Tyskland.

Trafik med diesellok[redigera | redigera wikitext]

Hästdriften lades ned 1949. Den var då den sista av sitt slag i Tyskland. Hästarna ersattes av ett diesellok och tilläggningsplatsen byggdes ut, så att spårvägen kunde gå ända ut på tilläggningsplatsens pir. Hållplatser inrättades på Zeltplatz och på Westen, där grenen från huvudbanan gick ut.

Banan skapade trafikproblem på Westerloog, varför banan kortades 1957 och en ny stationsbyggnad uppfördes i byns västra del med ett bredvidliggande lokstall med verkstad.

Museihästspårväg[redigera | redigera wikitext]

År 1981 togs en ny hamn närmare byn i drift. Banan behövdes därför inte längre, varför driften upphörde. Spåren bröts också upp, förutom på sträckan mellan Stationen och Westend, och lok och vagnar såldes. Samma år togs en museibana mellan Stationen och Westend i drift. På stationsområdet uppfördes också en ny stationsbyggnad.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Egbert Nolte: Die Spiekerooger Inselbahn. Nebenbahndokumentationen 64, Kenning, Nordhorn 2000, ISBN 3-933613-23-X

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]