Spike Lee

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spike Lee
Spike Lee, 2007.
Spike Lee, 2007.
FöddShelton Jackson Lee
20 mars 1957 (60 år)
Atlanta, Georgia, USA
År som aktiv1977–idag
MakaTonya Lewis (1993–idag)
Betydande verkDo the Right Thing (1989)
Malcolm X (1992)
Summer of Sam (1999)
IMDb SFDb

Shelton Jackson "Spike" Lee, född 20 mars 1957 i Atlanta, Georgia, är en amerikansk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lee föddes i Atlanta men växte upp i Brooklyn i New York. Han har producerat och regisserat ett flertal kritikerrosade filmer som bland annat behandlar diskriminering av afroamerikaner. Han har skapat sig ett namn inom filmen som regissören som på allvar tar upp frågor om ras, fördomar, rasism och tillhörighet på den vita duken. Hans tredje spelfilm Do the Right Thing från 1989 satte honom ordentligt på kartan när den skapade en väldig debatt i USA.

Genom åren har han också påvisat ett återkommande formspråk, med montage och ljus- och färgsättningen som främsta kännetecken, som framkallar en alldeles egen estetik.

Spike Lee har vunnit och nominerats till flertalet priser. Bland annat har han nominerats till två Oscars, 1990 i kategorin Bästa originalmanus för Do the Right Thing och 1998 tillsammans med Samuel D. Pollard för Bästa dokumentär med filmen 4 Little Girls . Vidare har han nominerats fyra gånger till Guldbjörnen och två gånger till Guldpalmen. 2007 vann han två Emmy Awards för dokumentärserien When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts som undersökte hur amerikanska regeringen hanterat Orkanen Katrina.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]