Spikmatta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En fakir på en spikmatta
En modern version av spikmattan

En spikmatta är en matta fylld med små spikar som pekar uppåt.

Spikmattor används ibland som akupressur eller till meditering. De är dock mest kända som någonting som fakirer använder som "magi" när de lägger sig på spikarna utan att skadas. I själva verket är det inget magiskt med det – vikten fördelas relativt jämnt över spikarna och därför gör det inte ont alls. Det beror dock på hur jämnt fördelade spikarna är över mattan och avståndet mellan dem. Spikmattan används inom Veda.

Spikmattan marknadsförs ofta som att den lindrar smärta, botar sjukdomar, etc, men det finns inga vetenskapliga belägg på att den skulle göra det. Under 2008 och 2009 blev spikmattan en populär företeelse i Sverige. Den lanserades på marknaden av olika tillverkare och under olika namn såsom Svenska Spikmattan, Ryska Spikmattan, Fakirmattan, Shaktimattan, Yantramattan, Hathamattan, Qi-mattan med flera varianter. Det förekommer även mindre varianter i form av spikkuddar. Gemensamt för alla dessa är att spikarna är gjorda av plast.

Handelns Utredningsinstitut utsåg spikmattan till årets julklapp 2009.

Polisiärt hjälpmedel[redigera | redigera wikitext]

Spikmatta är även ett polisiärt hjälpmedel för att tvinga fordon att stanna. De så kallade spikarna består då av ihåliga ventiler som rycks loss och fastnar i däcken så att dessa töms på luft. På detta sätt kan inte fordonet längre köra.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige inleddes försök med spikmattor i början av 1940-talet och 1953 beslöt man att en schweizisk konstruktion skulle införas som standard [1] Mattan var 4,2 meter lång och tillverkades av 7 cm bred sadelgjord i vilken spikarna fästs. Det tog ca 15 sekunder för ett däck att tömmas och i regel fastnade fyra spikar per däck. Fram till 1960 hade ännu inte den dåvarande konstruktionen av spikmatta använts i ett skarpt läge. Numer ingår moderna spikmattor i polisens utrustning och används ibland vid utryckning.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Walle Badh: I Statspolisens nät, AB Interdeal (1960). Läst 18 september 2010
  2. ^ GT.se 9 februari 2017: Tonåring frias för vansinnesfärd på E6, läst 9 februari 2017