Spinalanestesi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Spinalanestesi är en form av central nervblockad eller ryggbedövning, som i folkmun felaktigt ibland kan kallas ryggmärgsbedövning.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Bedövningen kan användas på patienter som skall genomgå kirurgi i benen (nedre extremiteterna), vid ljumskbråck och andra mindre ingrepp i bäckenregionen, samt för majoriteten av de kvinnor som skall genomgå kejsarsnitt. Bedövningen är lokal och patienten kan vara vaken.

Att lägga lokalbedövningen[redigera | redigera wikitext]

Patienten sitter oftast upp på sängkanten med mycket böjd rygg för att separera ryggkotorna och ge plats för sprutnålen. Först ges en bedövning inför bedövningen, ett sprutstick som känns som ett myggbett. Därefter läggs den rätta spinalbedövningen.

En tunn nål förs in mellan ryggkotorna på lämplig nivå i ryggmärgen, varpå lokalbedövningsmedlet sprutas in intratekalt och blandas med cerebrospinalvätskan. Lokalbedövningsmedlet får sedan effekt på ryggmärg och nervrötter beroende på mängd, volym och typ av bedövningsmedel (både avseende substansen och beredningen.

Spinalbedövning vid kejsarsnitt[redigera | redigera wikitext]

Vid kejsarsnitt läggs spinalbedövningen mellan ländkota 2 och 3 eller mellan ländkota 3 och 4. Det tar sedan cirka 10 minuter innan kvinnan är fullt bedövad. Under den tiden sprider sig bedövningen i cerebrospinalvätskan längs ryggraden och anestesiläkaren kan ändra lutningen på kvinnans brits för att finjustera var bedövningen hamnar. Var bedövningen tar kan undersökas med hjälp av kalla bomullstussar och feedback från kvinnan eftersom spinalbedövning slår ut känslighet för kyla. Som slutgiltigt test nyps skinnet hårt med tång på ställen som är bedövade.

Spinalbedövningen består av två delar:

  • bedövning för operationen, räcker 2-4 timmar
Olika mängd bedövning ges beroende på längd på ryggen
  • smärtlindring för tiden efter, räcker ett dygn
Alla patienter, oavsett vikt och längd, får samma mängd morfin som smärtlindring.

Förr och idag[redigera | redigera wikitext]

Tidigare var spinalbedövning svårare att använda. Den effektiva tiden var inte lika stabil, bedövningen kunde avta innan operationen hunnit slutföras eller sitta i orimligt länge, vilket fördröjde tiden innan patienten kom på benen igen.

Man gav inte heller smärtlindring i sprutan, vilket gav mer smärta efteråt. Att tillföra morfin i cerebrospinalvätskan har gjort att patienten ofta inte behöver mer smärtlindring än alvedon efter operationen. Biverkningar av morfinet minskar eftersom denna administreringsform är mycket mer effektiv och förutsägbar än när man ger via blodet eller som tablett. Många patienter slipper exempelvis illamående, trots att det är vanligt när morfin används på andra sätt.


Komplikationer[redigera | redigera wikitext]

De vanligaste komplikationerna till spinalanestesi är blodtryckssänkning, postspinal huvudvärk och dåligt fungerande bedövning.