Spinosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spinosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: krita
Spino face fond.jpg
Spinosaurus
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
(orankad) Tetanurer
Tetanurae
Överfamilj Spinosauroider
†Spinosauroidea
Familj Spinosaurider
†Spinosauridae
Släkte Spinosaurus
Vetenskapligt namn
§ Spinosaurus
Auktor Stromer, 1915
Arter
  • S. aegyptiacus Stromer, 1915 (typart)
  •  ?S. marocannus Russell, 1996
Hitta fler artiklar om djur med

Spinosaurus (taggödla) var en enorm köttätande dinosaurie tillhörande ordningen theropoder och familjen Spinosaurider som levde under krita för över 100 miljoner år sedan i vad som nu är Saharaöknen i Nordafrika. Spinosaurus beskrevs vetenskapligt år 1915 av tysken Ernst Stromer.

Dinosaurien kan vara det största köttätande landdjur som någonsin existerat. Spinosaurus, beräknades enligt äldre forskningsrön ha blivit upp till 15 meter lång och var därmed den hittills längsta vetenskapligt beskrivna carnosaurien den ena av två huvudgrupper theropoder (jmf.Coelurosaurier). Spinosaurus ansågs emellertid inte ha varit lika kraftigt byggd som exempelvis Carcharodontosaurus som levde i samma område och beräknades ha vägt 8 ton.

Under 2000-talet har emellertid nya fynd gjorts som visar på att Spinosaurus troligen var/är den största köttätande dinosaurie man känner till. Flera nya beräkningar har gjorts av djurets vikt och längd. Resultaten har kommit fram till längd mellan 12,6 upp till 19 meter och en vikt från 9 ton ända upp till 21 ton. I så fall skulle den passera de tidigare rekordhållarna Giganotosaurus och Mapusaurus med upp till 5 meter i längd och möjligen ända upp till 13 ton i vikt. Många forskare anser dock att dryga 20 ton i vikt är en överskattning, 10-12 ton anses mer sannolikt[1][2]. Som jämförelse väger en afrikansk elefant knappt 6 ton i snitt och den berömda Tyrannosaurus rex beräknas ha vägt 7,5 ton.

Spinosaurus var liksom alla andra Theropoder en tvåbent tågångare. Dinosaurien hade mycket kraftiga bakben och en lång, krokodilliknande mun. De flesta paleontologer anser emellertid att dinosaurien i första hand inte jagade stora växtätande dinosaurier som den enorma Paralititan som levde i samma område. Istället anser man att djuret i huvudsak livnärde sig på fisk, kompletterat med en del mindre växtätande dinosaurier. Stämmer detta konkurrerade Spinosaurus inte direkt om bytena med Carcharodontosaurus som levde samtidigt i samma region, även den ett av de största köttätande landdjur som någonsin existerat. Man har inte hittat några klara belägg på att den var ett flockdjur.

På ryggen hade Spinosaurus ett slags segel som var uppemot 2 m högt. Man vet inte riktigt vad det fyllde för funktion, kanske var det en sorts värmereglerare. Andra tror att den var en prydnad för att imponera på artfränder.

Nära släktingar var exempelvis Suchomimus, Acrocantosaurus och Siamosaurus. Spinosaurus hade en av huvudrollerna i filmen Jurassic Park III.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Dal Sasso, C.; Maganuco, S.; Buffetaut, E.; and Mendez, M.A. (2005). ”New information on the skull of the enigmatic theropod Spinosaurus, with remarks on its sizes and affinities”. Journal of Vertebrate Paleontology 25 (4): sid. 888–896. doi:10.1671/0272-4634(2005)025[0888:NIOTSO]2.0.CO;2. ISSN 0272-4634. http://reocities.com/Athens/bridge/4602/spinoskull.pdf. 
  2. ^ Therrien, F.; and Henderson, D.M. (2007). ”My theropod is bigger than yours...or not: estimating body size from skull length in theropods”. Journal of Vertebrate Paleontology 27 (1): sid. 108–115. doi:10.1671/0272-4634(2007)27[108:MTIBTY]2.0.CO;2. ISSN 0272-4634. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]