Splits järnvägsstation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Splits järnvägsstation
Željeznički kolodvor Split
Split station 2011.jpg
Stationsbyggnaden (2011)
Stationsinformation
OrtSplit
Öppnade2002
Trafikeras av
Kapacitet
Antal spår5
Förbindelser
Anslutande linjerDalmatienbanan
Läge
Koordinater43°31′19″N 16°27′18″Ö / 43.52194°N 16.45500°Ö / 43.52194; 16.45500

Splits järnvägsstation (kroatiska: Željeznički kolodvor Split) är en järnvägsstation i Split i Kroatien. Den är Splits centrala och enda järnvägsstation och utgör ändstation för järnvägen Knin-Split.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Järnvägsstationen invigdes 2002 i samband med att den nya snabbtågslinjen mellan Perković och Split öppnade och är belägen i närheten till både stränderna vid Adriatiska havet och centrala Split.

Bangården[redigera | redigera wikitext]

Stationen har fem resandespår och lika många perronger. Bredvid järnvägsspåren finns ett modernt stationshus i klassisk mediterransk stil. Stationen sköts och underhålls av statliga kroatiska som även har sin bijettförsäljning innanför stationshuset.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Huvudtrafiken till/från stationen utgörs av fjärrtågstrafiken till Zagreb. Trafiken sker med dieselmotorvagnar av typen ICN. Restiden Split-Zagreb med snabbtåg är cirka 6 timmar och med övriga tåg ca 6 timmar och 30 minuter.

Banan upp till Knin-Zadar/Perković trafikeras av dieselmotorvagnar av typen Y1 samt Interregiotåg med diesellok av typen General Motors och två regionaltågsvagnar. Restiden med regionaltåg till Perković är cirka 1 timma och till Zadar cirka 1 timma och 30 minuter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]