Splits järnvägsstation

Från Wikipedia
Splits järnvägsstation
Željeznički kolodvor Split
Stationsbyggnaden (2011)
Stationsinformation
OrtSplit
Öppnade2002
Trafikeras av
Kapacitet
Antal spår5
Förbindelser
Anslutande linjerDalmatienbanan
Läge
Koordinater43°31′19″N 16°27′18″Ö / 43.52194°N 16.45500°Ö / 43.52194; 16.45500
Map

Splits järnvägsstation (kroatiska: Željeznički kolodvor Split) är en järnvägsstation i Split i Kroatien. Den är Splits centrala och enda järnvägsstation och utgör ändstation för järnvägen Knin-Split.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Järnvägsstationen invigdes 2002 i samband med att den nya snabbtågslinjen mellan Perković och Split öppnade och är belägen i närheten till både stränderna vid Adriatiska havet och centrala Split.

Bangården[redigera | redigera wikitext]

Stationen har fem resandespår och lika många perronger. Bredvid järnvägsspåren finns ett modernt stationshus i klassisk mediterransk stil. Stationen sköts och underhålls av statliga kroatiska som även har sin bijettförsäljning innanför stationshuset.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Huvudtrafiken till/från stationen utgörs av fjärrtågstrafiken till Zagreb. Trafiken sker med dieselmotorvagnar av typen ICN. Restiden Split-Zagreb med snabbtåg är cirka 6 timmar och med övriga tåg ca 6 timmar och 30 minuter.

Banan upp till Knin-Zadar/Perković trafikeras av dieselmotorvagnar av typen Y1 samt Interregiotåg med diesellok av typen General Motors och två regionaltågsvagnar. Restiden med regionaltåg till Perković är cirka 1 timma och till Zadar cirka 1 timma och 30 minuter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]