Spoken word

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lennart Bång med texten "Stekare".
Politisk spoken word, framförd av Amer Sarsour vid en demonstration i Stockholm 2013.

Spoken word, spokenword eller spoken word-poesi är en scenkonst som är ordbaserad. Den gränsar till teater (men behöver inte innehålla karaktärer eller en dramaturgi, vilket teater ofta gör), rap (men behöver inte innehålla melodiskt/rytmiskt tal eller beats, vilket rap ofta gör), skriven poesi, men behöver inte existera i skriven form (vilket skriven poesi per definition gör), storytelling (men behöver inte ha en berättelse i centrum, vilket storytelling per definition har) och poetry slam. Poetry slam är en tävlingsform för spoken word, likt Melodifestivalen är en tävlingsform för musik; de är alltså inte synonymer, även om de kan förekomma i samma sammanhang och det finns utövare som utövar båda.

Som alla konstformer är spoken Word en kombination av form och innehåll. Vissa fokuserar mer på innehåll, andra fokuserar mer på form. Gemensamt för de flesta utövare är att målet är att med enkla medel, med språket i centrum, skapa en stämning och ett rum för att låta en berättelse eller koncept ta plats och beröra publiken. Vissa utövare är politiska, andra är inte det. Vissa utövare är abstrakta, andra mer konkreta.

Utövarna kan arbeta med att förstärka effekten av innehållet i sina monologer genom yttre attribut genom kostym, ljudsättning eller annat. Ett exempel på det är spoken word-artisten Birgitta Granberg som är född 1924 och berättar om hur hon "gymmar inför beach 2012". Det finns också utövare som inte använder sig aktivt av några yttre attribut, alltså bara av framförandet av texten.

Till skillnad från den närbesläktade ståuppkomiken måste inte spoken word bara vara rolig. Spoken word kan upplevas inom alla delar av känslospektrumet.

Spoken word finns t.ex. på öppna scener och återkommande event som Dramaten & spoken word.

Se även[redigera | redigera wikitext]