Spoken word

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lennart Bång med texten "Stekare".
Politisk spoken word, framförd av Amer Sarsour vid en demonstration i Stockholm 2013.

Spoken word eller spokenword är en form av enmansteater som kan talas, rimmas eller sjungas a cappella. Ibland framförs spoken word till musik, men då förutsätts endast talad eller rimmad monolog i otakt. Spoken Word kan beskrivas som en sorts poesi.

Berättelsernas form och innehåll är av stor betydelse. Artisterna försöker att fängsla publiken genom fyndiga ordvändningar och smarta idéer och perspektiv av olika slag. Samhällsreflektion, anekdoter, absurda berättelser och brandtal blandas i en ofta obruten monolog. Artisterna kan arbeta med att förstärka effekten av innehållet i sina monologer genom yttre attribut. Antingen genom att klä ut sig eller genom att texten kontrasterar vad man kan förvänta sig av artistens vanliga utseende. Ett exempel på den senare typen är spoken word-artisten Birgitta Granberg som är född 1924 och berättar om hur hon "gymmar inför beach 2012".

Också publikens emotionella upplevelse är av central betydelse inom spoken word. Till skillnad från den närbesläktade ståuppkomiken måste inte spoken word bara vara rolig. Spoken word kan upplevas inom alla delar av känslospektrumet. En metod som används för att maximera känsloeffekten är att inkludera olika kontrasterande känslor i samma framförande.

Se även[redigera | redigera wikitext]