Sport

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
100 meter häck för damer under Olympiska sommarspelen 1996 i Atlanta i delstaten Georgia i USA.
Skateboardåkare 2002. Som sport kan skateboardåkning räknas till bedömningssporterna.

Sport eller idrott är ett samlingsbegrepp för olika mer eller mindre atletiska aktiviteter med tävlingsmoment. Sport kan utövas individuellt eller i lag. Den sport som antingen är störst i antalet utövare eller drar mest publik i ett land brukar kallas nationalsport. De flesta större sporterna har ett eget förbund. I de flesta sporter tävlar damer och herrar i olika indelningsklasser.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet sport kommer från ordet desport på gammal franska, vilket betyder fritid.[källa behövs] Detta kan tyckas förvånande i dag, då mycket sport är professionell och många har sporten som jobb snarare än som fritidssysselsättning. På engelska heter det sports där det ursprungligen betydde något i stil med "nöje". I äldre svenska syftade sport på friluftsnöjen som jakt och sportfiske, och länge användes mest ordet idrott.

Sport och idrott[redigera | redigera wikitext]

Skillnaden mellan idrott och sport, med några exempel.

Ibland används begreppet "sport" inom nordiska språk synonymt med idrott, men orden är egentligen inte helt utbytbara. Termen sport omfattar även vissa aktiviteter som inte är fysiska och enligt en ännu vidare definition även spel som frågesport och schack[1]. Begreppet idrott kan också innefatta vissa aktiviteter som inte kan kallas sport, då de saknar tävlingsmoment, till exempel motionsidrotter som joggning, stavgång, aerobics och aikido.

På svenska används i dagligt tal dock begreppen sport och idrott som nästan synonyma och begreppen används ofta om varandra. Båda orden betyder numera oftast fysisk aktivitet i form av tävlingar med fastsatta regler.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sportens historia
Antik romersk bronsstaty, Myrons Discobolos, 100-talet efter Kristu födelse.

Sport och tävlingar fanns redan i människornas äldre civilisationer, till exempel antas det baserat på fynd ha pågått sportaktiviteter i Kina kring 2 000 före Kristus.[2] Andra äldre civilisationer där man antar att sport utövats är det gamla Egypten och Grekland.

Under 1800-talet industrialiserades stora delar av världen, och förutsättningarna för sport förbättrades, bland annat genom järnväg och ångbåt. Då man snabbare kunde ta sig dit man ville banade det iväg för mer internationell tävlan. 1896 hade olympiska spelen nypremiär. Under 1800-talet började också idrottsförbund bildas, som reglerade sportens regler och organiserade nationella och internationella mästerskap.

Klassindelningar[redigera | redigera wikitext]

I de flesta sporter tävlar damer och herrar i olika indelningsklasser. I många sporter finns det också andra sätt att dela upp utövarna, efter de egenskaper som har betydelse inom sporten. En vanlig klassuppdelning baseras på ålder; barn och ungdomar tävlar mot jämnåriga och inte mot vuxna. Klassuppdelning kan också baseras på exempelvis utövarens vikt, vilket är vanligt inom exempelvis tyngdlyftning. En annan form indelning är handikappidrott, vilken i sin tur är indelad i flera olika indelningsklasser, men det finns också människor med handikapp/funktionshinder som tävlar utanför handikappidrotten.

År 1900 utgjorde damerna en mycket liten del av den organiserade tävlingssporten. År 2000 var läget helt annorlunda, och damklass fanns i de flesta grenar.[källa behövs] Det som hänt var att damidrotten blivit vanligare under 1900-talet, vilket framför allt från 1970-talet och framåt även påverkat grenar som tidigare ansetts väldigt "grabbiga".

En utövare eller ett lag representerar vanligtvis en sportklubb eller stat, på ungdomsnivå kan det ibland även handla om ett distriktsförbund, en skola eller en skolklass.

Typer av sport[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika typer av sport, som klassas efter redskap, anläggningar och mål. Friidrott omfattar löpning, hoppgrenar och kastgrenar. Gymnastik omfattar artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, truppgymnastik och trampolin, som alla är bedömningssporter. Andra kategorier är kampsport, precisionssport, bollsport, skidsport, issport, motorsport och hästsport.

Gemensamt för alla typer av sporter är att de har en karaktär av spel som följer i förhand bestämda regler. Sporter är spel behäftade med fysisk aktivitet och som avgörs både av skicklighet och tur varav skickligheten är påverkbar och påverkar spelet i stor omfattning. För turspel som Lotto, Tips och Poker, Rävspel består skickligheten i att kunna spelreglerna och utöva spelreglerna på ett listigt sätt medan turen har en stor och avgörande roll för spelets utgång. Turspelen räknas än inte som sporter då den fysiska aktiviteten och skickligheten i utövandet inte är stor. Tex. så spelar det inte någon roll för spelets utgång att i poker ta upp korten snabbt från bordet (korten kommer fortfarande vara desamma) eller med vilket redskap ex. vilken penna man kryssar sin tipsrad. Kortspelet Bridge är däremot ansedd som sport, och inte ett turspel, eftersom vid tävlingsbridge jämförs man mot andra spelare som spelar med samma kort.

Sportslighet[redigera | redigera wikitext]

Med sportslighet menas hur man enligt såväl aktiva som publik bör uppföra sig inom sport. Exempelvis brukar man inom fotboll sparka bollen ur spelet om en spelare i motståndarlaget misstänks vara skadad.

Våld inom sport kommer inte bara från aktiva utan även från tränare, supportrar och föräldrar. Rasism inom sport är också ett vanligt problem[källa behövs].

Andra problem som anses osportsligt är dopning och läggmatch, vilket kan bestraffas med flera års avstängning. Tidigare blev amatörer som i smyg tjänat pengar på sitt utövande av sport avstängda på livstid från amatörförbunden om någon kom på dem.[källa behövs] Detta tillämpades främst inom friidrott, men har sedan 1980-talet så gott som avskaffats inom de flesta sporter.

Professionalism och amatörism[redigera | redigera wikitext]

Ishockeymatch. Modern sport har ofta många regler och är starkt organiserad.

På lägre nivå är utövarna oftast amatörer, men på elitnivå rör det sig numera ofta om professionell sport i många länder. Tidigare var man ofta mera noggrann med att skilja på amatörism och professionalism, men sedan slutet av 1980-talet tävlar ofta proffs och amatörer i samma tävlingar och även olympiska spelen har öppnats för proffs.

Elitnivå är en nivå av utövande av en sport då man tillhör eliten av utövarna. Inom vissa sporter kan man försörja sig på sitt utövande, till exempel inom fotboll och högre klasser inom motorsport, exempelvis Formel 1.

Sport och politik[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt utgör huvudartikel för kategori:Sport och politik.

Fastän man försöker skilja på sport och politik, har sport och politik ofta blandats ihop. Vid olympiska sommarspelen 1936 i Berlin använde nazisterna i Tyskland evenemanget som propagandajippo.

På grund av sin Apartheidpolitik stängdes Sydafrika av från internationell tävlan i många grenar i flera års tid. Efter Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien i augusti 1968 blev framför allt ishockeymatcherna mellan Tjeckoslovakien och Sovjetunionen hårdare fram till det så kallade östblocket föll kring 1990, och många talade om att det gällde mer än bara sport. Olympiska sommarspelen var under 1970- och 80-talen ofta föremål för olika former av bojkott. Vid olympiska sommarspelen 1972 i München slog terrorister till, och sedan dess är säkerhetsbevakningen starkare.

Tennisturneringen Davis Cup har ofta blivit sammankopplad med politiska demonstrationer.

Sedan början av 1990-talet, då det kalla kriget tagit slut, blev ämnet inte längre lika aktuellt eller laddat, även om Jugoslavien var avstängda från flera bollsporter under inbördeskrigen där i början av 1990-talet. Dock ökade åter säkerhetsbevakningen av större sportevenemang, särskilt i USA, efter 11 september-attackerna 2001 i USA. Då Peking i juli 2001 utsetts till arrangörsort av olympiska sommarspelen 2008 växte också frågan, på grund av Folkrepubliken Kinas styre.

I vissa fall av huliganism finns även sociala, politiska och religiösa motsättningar inblandade.

Publiksport[redigera | redigera wikitext]

Amerikansk fotboll är en stor publiksport i USA.

Sport som kännetecknas av att den drar mycket publik, kallas ibland publiksport. Ofta dras även stort intresse från radiolyssnare och TV-tittare. Två stora globala publiksportevenemang är VM i fotboll och Formel 1. Publiksporten kan även omfatta stora evenemang i ett land, som svenska mästerskapsfinalen i bandy i Sverige i mars varje år eller Super Bowl inom amerikansk fotboll i USA i januari/februari varje år.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://nwt.se/karlstad/article1457621.ece
  2. ^ ”Sports History in China”. http://chineseculture.about.com/library/weekly/aa032301a.htm. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]