Sport i Georgien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Forntida georgisk konst som skildrar brottning.

Sporten i Georgien har varit historiskt känd för sin fysiska utbildning, till exempel så var romarna fascinerade av georgiernas fysiska egenskaper efter att ha sett de gamla iberiska utbildningsteknikerna.[1]

Bland de mest populära sporterna i Georgien finns fotboll, basket, rugby union, brottning och tyngdlyftning. Andra kända sporter i Georgien under 1800-talet var hästpolo och lelo, ett traditionellt georgiskt spel som senare ersattes med rugby.

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fotboll i Georgien

Fotbollen i Georgien styrs av den Georgiska fotbollsfederationen, det finns tre olika ligor: Umaghlesi Liga (högsta ligan), Pirveli Liga (1:a divisionen) och Meore Liga (2:a divisionen).

Brottning[redigera | redigera wikitext]

Brottning är fortfarande en historiskt viktig sport i Georgien och vissa historiker anser att den grekisk-romerska stilen av brottning innehåller många georgiska inslag.[2]Den mest populära stilen i georgisk brottning är den Kakhetianska stilen.

Rugby Union[redigera | redigera wikitext]

Rugby union är den näst populäraste sporten i Georgien efter fotboll.

Lelo burti[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lelo burti

Lelo eller lelo burti (betyder bokstavligen "fältboll" på georgiska) är en georgisk folkidrott och ett bollspel med fullkontakt som är mycket likt rugby.[3]

Vintersport[redigera | redigera wikitext]

Nodar Kumaritasjvili (georgiska: ნოდარ ქუმარიტაშვილი, född 25 november 1988 och död 12 februari 2010) dog i en dödlig krasch under ett träningsåk i Olympiska vinterspelen 2010 i Vancouver, Kanada. Han var den fjärde idrottaren som dött under vinter-OS och den första på 18 år. Invigningen av spelen senare på dagen leddes av Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge och ägnades åt 21-åringen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sport in Georgia, 4 juni 2011.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Romarna reste statyn av den iberiska kungen Pharsman efter att han visat georgiska träningsmetoder under sitt besök i Rom, Cassius Dio, Romersk historia, LXIX, 15.3
  2. ^ Williams, Douglas (1999). Georgien i mitt hjärta 
  3. ^ Bath, Richard (1997) (på engelska). The Complete Book of Rugby. Seven Oaks Ltd. sid. 67. ISBN 9781862000131 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]