Springbank

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Springbank Distillery är ett av de sista överlevande tillverkarna av Campbeltown Single Malt. Destilleriet ligger på södra delen av halvön Kintyre. Man tillverkar tre distinkta typer av single malt skotsk whisky i samma anläggning (de andra som tillverkar mer än en variant är Loch Lomond Distillery och Tobermory).

Springbank Single Malt är den mest populära varianten. Standardbuteljerad som 10-årig och destillerad två och en halv gång. Destilleringen är unik och gör att delar av innehållet med lägre alkoholhalt separeras tidigare och blandas in i den tredje destilleringen.

Longrow Single Malt är en tung och rökig variant i klass med Lagavulin och Laphroaig. Whiskyn har en av de högsta fenolhalterna på marknaden.

Hazelburn Single Malt är den nyaste varianten och ser marknaden fullt ut 2007 (mindre 8-årstappningar har sålts i mycket små upplagor). Hazelburn är destillerad tre gånger och har en mjukare framtoning.

Springbank, som är ett av få kvarvarande familjeägda distillerier, och även det äldsta distilleriet idag som än ägs av grundarsläkten, är den ende tillverkaren som har allt "inom väggarna". På Springbank sköts allt från mältningen till buteljeringen vid distilleriet, och många av de metoder som används är klart traditionsenligare än vid många andra distillerier, exempelvis vänds malten under maltningen om helt för hand. Springbanks produkter varken färgas eller kylfiltreras.

Springbank är dock även det mest stillastående distilleriet i Skottland, och anläggningen står stilla största delen av året.

Man tillverkar också två sorter av blended whisky, 5-åriga Campbeltown Loch, och Mitchell's 12-årig.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Springbanks webbplats