Spritmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spritmuseum
Spritmuseum 2012a.jpg
Entrén till Spritmuseum, 2012
Information
Typ av museum Arbetslivsmuseum
Plats GalärskjulenDjurgården, Sverige
Etablerat 1967
Spritmuseets webbplats

Spritmuseum är ett svenskt museum om alkoholkulturen i Sverige. Museet inhyser tre utställningslokaler, inklusive permanenta utställningen Spritlandet Sverige - en interaktiv utställning där besökarna använder sina sinnen, genom att bland annat lukta på olika dofter i doftstationer. Det är möjligt att köpa till en Smaklåda som bjuder besökaren på snapsar och tillbehör för att förstärka upplevelsen, och använda ännu ett av sina sinnen. Spritmuseum öppnades som Vin & Sprithistoriska Museet i det så kallade Grönstedtska palatsetDalagatan 100 i Vasastaden i Stockholm 1967, som ett företagsmuseum i samband med dåvarande AB Vin- & Spritcentralens 50-årsjubileum.[1]

Museet handlade om Sveriges vin- och sprithistoria och tillverkningen av alkohol. I de fasta utställningarna visades bland annat äldre produktions- och buteljeringsutrustning för vin och sprit, etiketter från äldre vin- och spritmärken i Sverige, en utställning om svenska dryckesvanor och dryckesvisor, föremål från antikens vinhistoria och en komplett inredning från en vinhandel från tiden före Systembolagets monopol.

Spritmuseum ägs och drivs sedan 1992 av stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museet. I maj 2012 flyttade Spritmuseum till 2.000 kvadratmeter stora lokaler i GalärskjulenDjurgården i Stockholm.

I Spritmuseum visas bland annat den av staten skänkta Absolut Art Collection, en samling på 850 konstverk från 1986 och framåt för Absolut Vodka av Andy Warhol och 550 andra kända konstnärer. Denna undantogs från statens försäljning av Vin & Sprit AB till Pernod år 2008 efter ett enhälligt riksdagsbeslut, föranlett av en motion av Leif Pagrotsky.[2]

Den 1 maj 2014 tog museet själva över driften av sin restaurang, och restaurangen följer museets öppettider. Från våren 2015 har restaurangen öppet för middagsservering onsdag–fredag, till vilken förbokning krävs.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vin & sprithistoriska Museet: Vinlagret 1923-1967, läst 12 augusti 2008
  2. ^ Pagrotsky, Leif. ”Motion 2006/07:N347”. Sveriges Riksdag. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Unik-statlig-konstskatt-_GU02N347. Läst 21 januari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]